Business Internaţional

Temeri privind noi tensiuni etnice în Rusia, după asasinarea unui colonel în centrul Moscovei

 Temeri privind noi tensiuni etnice în Rusia, după asasinarea unui colonel în centrul Moscovei

Autor: Iuliana Enache

12.06.2011, 12:33 392

Asasinarea, vineri,la Moscova a unui colonel al armatei ruse condamnat în 2003 pentruuciderea unei cecene în mica republică din Caucaz s-a soldat cucirca zece arestări, sâmbătă, în capitala rusă, de teama unor noitensiuni etnice, relatează AFP.

Acest asasinat asurvenit la câteva luni după valul de manifestaţii naţionaliste şiconfruntări xenofobe, de la sfârşitul lui 2010, declanşate demoartea unui tânăr suporter de fotbal într-un conflict la Moscovacu locuitori din Caucaz.

Temându-se de noitensiuni, poliţia a mobilizat, sâmbătă, importante efective înpiaţa Manej, din apropiere de Kremlin, şi a arestat circa zecepersoane, între care liderul unui grup naţionalist din Moscova,Vladimir Tor, a anunţat agenţia Interfax.

Foşti lideri aimişcării naţionaliste interzise de justiţia rusă se aflau în cursulserii la marginea acestei pieţe unde accesul a fost blocat depoliţie. O manifestaţie naţionalistă a degenerat îndecembrie.

Într-un alt cartierdin centrul oraşului, susţinătorii colonelului Iuri Budanov, întrecare ofiţeri ai armatei şi suporteri de fotbal, au mers să depunăflori în apropierea locului în care a fost ucis militarul, vineri,în plină zi şi în plină stradă, cu patru gloanţe trase încap.

"Suntem mândri deel. El nu şi-a abandonat munca şi nu şi-a trădat patria", adeclarat pentru AFP Iana Nikolaieva, ţinând în mână un portret alcolonelului Budanov, în prezenţa unui important dispozitiv depoliţie.

Mihail Lebedev, fostofiţer al armatei care a fost mobilizat şase luni în Cecenia în2003, l-a descris pe colonel drept un "lider adevărat" care nu şi-atrădat niciodată camarazii.

"Trebuie să seînţeleagă că a fost un război. El a acţionat conform regulilor învigoare în timpul războiului", a apreciat ofiţerul.

Colonelul Budanov afost condamnat în 2003 la zece ani de închisoare pentru răpirea şiuciderea, în martie 2000, a tinerei Elza Kungaieva, o cecenă învârstă de 18 ani.

Ofiţerul comandaatunci o unitate de blindate, iar faptele s-au petrecut pe fondulcelui de-al doilea război din Cecenia, declanşat la sfârşitul lui1999 de Vladimir Putin.

Procesul coloneluluiBudanov, un marton judiciar de trei ani, a inflamat spiritele înRusia. Privat de grad şi decoraţii, ofiţerul a fost ridicat larangul de erou de naţionalişti.

Eliberareaanticipată a lui Iuri Budanov în decembrie 2008 a generatmanifestaţii în Cecenia.

Comitetul de anchetăa considerat "prematur" să vorbească despre o răzbunare "etnică",apreciind că ar putea fi vorba şi de o "provocare".

În cursul uneimanifestaţii organizate sâmbătă în centrul Moscovei de PartidulLiberal-Democrat rus (LDPR) cu o zi înainte de Sărbătoareanaţională a Rusiei, liderul ultranaţionalist Vladimir Jirinovski aapreciat că acest asasinat demonstrează necesitatea de a serestabili ordinea în Cecenia.

"Aş vrea să văd ces-ar întâmpla dacă un colonel american ar fi ucis la Washington", adeclarat Jirinovski, în faţa a circa 400 departicipanţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO