Business Internaţional

Ungaria face eforturi pentru reducerea deficitului

28.07.2006, 18:49 16

Ungaria face pentru prima oara eforturi serioase pentru reducerea deficitului bugetar, a declarat comisarul pentru afaceri monetare Joaquin Almunia.
Sansele Ungariei de a indeplini criteriile necesare pentru adoptarea euro s-au redus in ultimii cinci ani din cauza deficitului bugetar, cel mai mare din Uniunea Europeana, raportat la marimea economiei, iar guvernul trebuie sa prezinte la 1 septembrie un plan credibil de remediere a situatiei.
"Pentru prima oara, pot afirma ca guvernul a aprobat o strategie stricta si serioasa si un pachet de masuri destinate reducerii deficitului", a afirmat Almunia.
Comentariile sale, facute dupa o intalnire avuta in aceasta saptamana cu premierul ungar Ferenc Gyurcsany, au determinat aprecierea semnificativa a cotatiei forintului. Ieri dimineata, forintul era tranzactionat in crestere cu peste 0,5%, la 270,70 unitati pentru un euro.
Guvernul socialist condus de Gyurcsany a anuntat recent un pachet de masuri care includ majorari de impozite si reducerea cheluielilor cu 350 de miliarde de forinti (1,62 miliarde dolari) in acest an, pentru a limita cresterea deficitului.
In lipsa masurilor, deficitul ar fi ajuns in acest an la 10% din Produsul Intern Brut, cu mult peste plafonul de 3%, care trebuie respectat pentru adoptarea monedei unice.
Chiar si asa, deficitul bugetar va atinge 8% din PIB in 2006, la care se va adauga 0,6% din PIB, reprezentand costuri pentru cosntructia de autostrazi, care vor fi incluse in buget pentru a evita un conflict cu Comisia Europeana. In 2007, pachetul de ajustari fiscale se va ridica la 1.000 mld. forinti.
Almunia, care a avertizat in trecut Ungaria in legatura cu problema deficitului, a spus ca trebuie sa vada mai multe detalii ale planului de convergenta, dar a precizat ca increderea sa in proiect a crescut.
"Potrivit celor mai recente informatii, abordarea problemei a devenit mai echilibrata in ultimele saptamani", a mai spus oficialul european. Masurile de austeritate care vor intra in vigoare in august si septembrie au afectat serios popularitatea guvernului, care a scazut, potrivit sondajelor, la 21%, de la 35% in luna mai. Ungaria a anuntat in mod oficial, marti, ca a renuntat la obiectivul de a intra in zona euro in 2010, considerat de catre analisti imposibil de indeplinit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO