Business Internaţional

Volksbanken ar putea vinde divizia din Est pentru 1,1 mld. euro

Volksbanken ar putea vinde divizia din Est pentru 1,1 mld. euro
23.03.2010, 23:07 19

Grupul austriac Osterreichische Volksbanken ar putea sa isivanda divizia din Europa de Est, din care face parte si Romania,pentru "cel putin" 1,1 mld. euro, potrivit cotidianului Die Presse,care nu precizeaza sursa informatiilor, scrie Bloomberg.

Volksbanken detine o participatie de 50,1% in cadrul divizieisale din regiune, creditorii francezi si germani detinand restul deactiuni, potrivit ziarului cu sediul la Viena. Aceasta divizie aanuntat pentru 2009 un profit operational (EBITDA) de 47,5 mil.euro, in scadere cu 47%.

Directorul executiv al grupului austriac, Gerald Wenzel, vaprezenta planurile de viitor ale bancii atunci cand va anuntarezultatele financiare pe 2009, in data de 21 aprilie.

La sfarsitul anului trecut au aparut zvonuri potrivit caroraVolksbank a intrat pe lista de supraveghere a bancii centrale.Banca centrala a Austriei si grupul Osterreichische Volksbanken,compania-mama a Volksbank, au dezmintit ca grupul bancar ar aveaprobleme severe si s-ar afla sub supraveghere in vedereanationalizarii.

Osterreichische Volksbanken, cea de-a patra banca din Austria camarime si totodata cea mai importanta institutie cooperativa, faceparte insa din categoria jucatorilor cu greutate. Cu toate acestea,probleme exista. Grupul a avut un an 2009 dificil, raportand intrimestrul trei o pierdere de 468 mil. euro. Banca a anuntat ca seasteapta ca si ultimul trimestru al anului sa fie unul dificil dincauza operatiunilor de writedown (reducere a valorii contabile aactivelor) si a cresterii provizioanelor pentru crediteleneperformante. Potrivit estimarilor, pierderile grupului inainte deaplicarea taxelor vor fi de aproximativ 1 mld. euro.

La inceputul anului trecut, Volksbanken a primit 1 mld. euro dela statul austriac pentru a-si majora baza de capital.

In Romania, Volksbanken controleaza Volksbank, situata pepozitia a treia in topul celor mai mari banci de pe piata locala in2009 dupa cota de piata. Volksbank a ajuns la o cota de 6,6%, inscadere de la 6,8% in 2008. Creditorul a intrat pe pierdere sipastreaza un minim avans la active in fata Alpha Bank, care si-amarit cota de piata la 6,4%.

RI si RZB confirma planurile de fuziune

Raiffeisen Zentralbank Osterreich (RZB) si subsidiara sa listatala bursa, Raiffeisen International Bank-Holding (RI), au confirmatintentiile lor de fuziune, scrie Portfolio. RZB si RI au dezvaluitpe 22 februarie ca analizeaza posibilitatea unei fuziuni ca ooptiune strategica. Consiliile directoare ale celor doua companiiau confirmat ca "merg pe ideea acestei fuziuni, care ar unificaprincipalele afaceri ale RZB - in special afacerile cu clienticorporate din Austria si din strainatate - cu cele ale RaiffeisenInternational". In 2009 RZB a obtinut EBITDA de 824 mil. euro, increstere cu 38% an la an. Rezultatele Raiffeisen International, alcarei EBITDA a fost de 368 mil. euro, au fost peste estimari, insain scadere cu 74% fata de 2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO