Business Internaţional

Wal-Mart, acuzat de discriminare sexuala

24.06.2004, 00:00 32

Compania Wal-Mart Inc. ar putea fi adusa in instanta in ceea ce ar putea fi cel mai mare caz de incalcare a drepturilor civile din istoria americana, pe baza acuzatiilor ca gigantul american face discriminari impotriva angajatilor de sex feminin.
Martin Jenkins, judecator la Curtea Districtuala din San Francisco, a decis la inceputul saptamanii valabilitatea cazului, in care sunt implicate aproximativ 1,6 milioane de femei care au lucrat in magazinele Wal-Mart din SUA incepand cu 26 decembrie 1998, conform avocatilor celor sase reclamante principale.
Procesul a fost intentat in 2001. Reclamantele acuza cel mai mare angajator american din sectorul privat de discriminare sexuala impotriva femeilor si de actiuni impotriva celor care s-au plans.
Wal-Mart a declarat ca va face apel. Actiunile companiei au inregistrat o cadere de 2,1% la bursa din New York dupa ce a fost data publicitatii hotararea. Compania a negat ca ar fi promovat practici discriminatorii si a afirmat ca numarul ridicat de barbati in conducerea companiei se datoreaza numarului mai mare de cereri pentru posturi de management primite din partea persoanelor de sex masculin.
Avocatii reclamantelor au declarat ca 70% din angajatii cu ora ai companiei americane sunt femei, dar ele ocupa mai putin de 15% din pozitiile de manager de magazin.
Avocatii au mai afirmat ca angajatele erau indreptate in mod conventional catre munca de casier, post care nu ofera sanse prea mari de promovare. Potrivit documentelor depuse de avocatii acuzarii, unei femei i s-a explicat ca nu se putea califica pentru postul de manager daca nu putea stivui 110 kilograme de mancare pentru caini.
Wal-Mart se confrunta cu numeroase procese in care se pretinde nerespectarea salariului si discriminarea, dar analistii apreciaza ca acesta in mod special s-ar putea dovedi deosebit de costisitor pentru lantul de supermarketuri.
"Ingrijorarea are ca obiect impactul potential asupra cresterii profiturilor", a declarat James Luke, care administreaza fondul de crestere pentru BB&T Asset Management. "Wal-Mart ar putea fi nevoita sa-si schimbe modul de a face afaceri, ceea ce ar putea determina o crestere a costurilor".
Lantul de magazine Home Depot Inc. a incheiat in 1997 un caz de discriminare sexuala prin plata unor daune in valoare de 104 milioane de dolari, iar reclamantele erau in numar de numai 25.000. Daca si Wal-Mart ar trebui sa plateasca 4.000 de dolari de persoana, ar totaliza despagubiri in valoare de 6,4 miliarde de dolari, cu toate ca experti judiciari au declarat ca o astfel de suma este putin probabila.
Emme Kozloff, analist de retail la Sanford Bernstein, a afirmat ca nici chiar plata unor despagubiri de miliarde de dolari nu ar insemna "o lovitura de moarte pentru Wal-Mart". Potrivit lui Kozloff, fiecare miliard de dolari acordat ca despagubire ar reduce profiturile cu circa 15 centi pe actiune. Pe primul trimestru, Wal-Mart a castigat 2,2 miliarde de dolari, adica 50 de centi pe actiune.
Kozloff a declarat ca Wal-Mart ar putea suporta daune in valoare de 10 miliarde de dolari, dar ca probabil ar fi nevoita sa suspende rascumpararile de actiuni.
Wal-Mart, cu sediul central in Bentonville, Arkansas, are peste 1,2 milioane de angajati in Statele Unite - din care circa doua treimi sunt femei - si mai mult de 3.000 de magazine in SUA. In intreaga lume, compania are peste 1,5 milioane de angajati.
ioana.leaua@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO