Companii

Afacerile Baxi s-au majorat sub estimari

05.02.2009, 17:07 18

Distribuitorul de centrale termice Baxi Romania, subsidiara locala a grupului britanic Baxi, a realizat in 2008 o crestere de 15% a cifrei de afaceri, pana la 21 mil. lei (5,7 mil. euro), sub estimarile de 30 mil. lei anuntate la inceputul anului trecut.
"Criza financiara a dus la incetinirea ritmului de crestere prognozat la inceputul anului 2008. In ianuarie porneam increzatori cu o estimare a cifrei de afaceri in crestere cu 40% fata de anul anterior, si asta in special pe fondului boom-ului asteptat in sectorul constructiilor civile si industriale. Am inregistrat insa o crestere de 15%, respectiv 21 milioane de lei", a declarat Mariana Neamtu, directorul de marketing al Baxi Romania.
Pentru anul acesta, compania estimeaza o cifra de afaceri in scadere cu pana la 8% si mizeaza pe demararea programului guvernamental "Casa Verde" pentru deblocarea pietei sistemelor de incalzire alternative.
"Pentru 2009 am bugetat o cifra de afaceri in scadere cu circa 8%. Cu toate ca industria termotehnica va inregistra o scadere a volumului de centrale termice, vizam compensarea trendului prin schimbarea mixului de produse vandute, o pondere semnificativa avand-o echipamentele pe baza de resurse regenerabile. Proiectia bugetara a companiei pentru acest an nu include perspectiva relansarii programului "Casa Verde", insa acest lucru sigur va duce la deblocarea pietei de profil", a apreciat in continuare Neamtu.
In ceea ce priveste strategia de dezvoltare a companiei in acest an, Baxi se va orienta pe centralele cu condensare, precum si pe panourile solare, renuntand treptat la centralele strandard, pe baza de gaz, incercand ca din acest an centralele termice alternative sa ajunga la 17% din afaceri.
"In 2008, compania a inregistrat o crestere de aproximativ 60% a vanzarilor de centrale termice cu condensare, panouri solare si pachete termice, cumparativ cu anul 2007. Daca in 2006 ponderea acestor echipamente a fost de 4%, in numai doi ani a urcat la 12%, determinand un avans de 20% al profitabilitatii Baxi. Pentru 2009 ne propunem ca centralele termice cu condensare si panourile solare sa ajunga la 17% din cifra de afaceri", a explicat directoarea Baxi.
La nivelul pietei instalatiilor termice, compania estimeaza pentru acest an o scadere in volum de pana la 20%, corectie care va viza in principal vanzarile de centrale termice standard, pe baza de gaz. Corectia va fi insa compensata valoric de cresterea vanzarilor de centrale termice cu condensare sau a echipamentelor pe baza de resurse regenerabile care sunt mai scumpe.
"Ne asteptam ca industria locala sa inregistreze o scadere a cererii de echipamente termice cu pana la 20%, in special in sfera centralelor termice standard. Este insa de asteptat ca valoarea pietei sa oscileze in jurul cifrei de 136-150 de milioane de euro, pe fondul cresterii vanzarilor de centrale termice cu condensare sau de echipamente pe baza de resurse regenerabile, produse cu o valoare mai mare", a apreciat in incheiere Neamtu. Pe piata de profil mai activeaza companii ca Romstal, Veissmann, Vaillant sau Bosh cu marcile Buderus si Junkers.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO