Companii

Analiză ZF. Industria mobilei, un sector care exportă 90% din producţie şi are 50.000 de angajaţi, poate fi unul dintre marii câştigători ai PNRR: 500 mil. euro sunt alocaţi pentru dotarea sălilor de clase din şcoli. „Apar peste noapte firme din străinătate care se înscriu la licitaţii“

Autor: Mădălina Dediu Panaete

12.04.2024, 08:40 207

Mobilierul şcolar este o nişă a producătorilor însă odată cu fondurile disponibile prin PNRR şi producători mari îşi fac loc în acest segment mai ales în contextul în care fabricile locale au capacitatea necesară pentru a produce şi bănci, scaune sau catedre Industria mobilei este unul dintre puţinele domenii în care exporturile depăşesc importurile, contribuind cu în medie cu 1,5 miliarde de euro la balanţa comercială.

Industria mobilei, un sector unde producţia ajunge anual la o valoare de circa 2 miliarde de euro, din care 90% merge la export, ar putea fi unul dintre câştigătorii Planului Naţional de Redresare şi Re­zilienţă (PNRR) în con­diţiile în care sectorul trece printr-o perioadă mai dificilă din cauza bugetelor „sub cheie“ ale consumatorilor.

Astfel, doar prin schema „Asigurarea dotărilor pentru sălile de clasă preuniver­sitare şi laboratoarelor/atelierelor şcolare“ din PNRR sunt alocaţi circa 600 de milioa­ne de euro, din care 60 de milioane de euro reprezintă investiţii în resurse de digitali­za­re (microscoape, softuri etc.). Practic, doar prin această schemă, în sectorul mobilei ar putea intra peste 500 de milioane de euro, ceea ce ar da de muncă unui sector care angajează peste 50.000 de oameni.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO