Companii

Arpad Torok, TriGranit: 60 - 70% dintre chiriasii Polus din Cluj ni se alatura si in proiectul din Constanta

Arpad Torok, TriGranit: 60 - 70% dintre chiriasii Polus din Cluj ni se alatura si in proiectul din Constanta

Arpad Torok, director de dezvoltare al companiei TriGranit: Comparativ cu acum 2-3 ani, cand era imposibil de incheiat o tranzactie cu un randament de sub 8-8,5%, astazi piata este aproape de 7% sau chiar sub 7% in cazul dezvoltarilor de retail. Consideram ca randamentele se vor apropia in urmatorii doi-trei ani de media din Europa Centrala si de Est, adica 6%-7%.

22.06.2007, 20:57 60

Piata centrelor comerciale din Cluj cunoaste o dezvoltare importanta, astfel ca in prezent cel putin trei mall-uri se afla in diferite stadii de dezvoltare, printre care si Polus Center Cluj, dezvoltat de compania TriGranit.
"Clujul este capabil sa absoarba intre 120.000 si 150.000 de metri patrati de centre comerciale. Din cate stiu eu, exista doar doua mall-uri in constructie (la Cluj - n.r.) cu o suprafata inchiriabila totala de 90.000 de metri patrati, si un al treilea in stadiu de predezvoltare, cu o suprafata de aproximativ 30.000 de metri patrati", spune Arpad Torok, director de dezvoltare al companiei TriGranit.
Un studiu recent al companiei de consultanta imobiliara Colliers plasa Clujul drept orasul din provincie care va cunoaste cea mai mare dezvoltare pe segmentul centrelor comerciale, cu cinci astfel de proiecte aflate in diferite stadii de realizare, care ar urma sa arunce in piata 200.000 de metri patrati suprafata inchiriabila de mall-uri.
In Cluj nu exista in momentul de fata niciun mall de mari dimensiuni finalizat. Alaturi de proiectul celor de la TriGranit, companiile Iulius Group si Dawnay Day au anuntat dezvoltarea unor centre comerciale in orasul din centrul Transilvaniei.
"Daca s-ar livra 250.000 de metri patrati pe piata, doar cele mai bune doua sau trei proiecte ar rezista si ar avea succes. Deci, intrebarea este nu cati metri patrati se asteapta a fi livrati, ci cate dintre proiecte vor avea marimea, mixul de chiriasi si de produse, accesibilitatea si experienta managementului la nivelul necesar pentru a fi competitive", adauga Torok.
Polus Center Cluj a fost vandut anul trecut, inca din faza de proiect, catre fondul austriac de investitii Immoeast, in urma unei tranzactii de 210 milioane de euro, cea mai mare de pe piata locala de real estate.
Cel de-al doilea centru comercial Polus de pe piata locala se afla in dezvoltare la Constanta, proiect vandut de asemenea catre Immoeast, in urma unei tranzactii de 185 de milioane de euro.
"Marea majoritate a chiriasilor din Cluj au fost multumiti de colaborarea noastra pentru proiectul de acolo, prin urmare, pana acum, aproximativ 60 - 70% dintre ei si-au anuntat intentia de a ni se alatura si la Constanta", spune managerul TriGranit.
Reprezentantii companiei spera sa obtina autorizatia de constructie pentru proiectul de la Constanta pana la sfarsitul lunii iulie, pentru ca imediat dupa sa inceapa lucrarile. Centrul comercial este inchiriat deja in proportie de 40%.
Cel mai important proiect in care compania TriGranit este implicata pe piata locala este Esplanada din Bucuresti, care implica o investitie estimata la peste un miliard de euro. Dupa proiectele de la Cluj, Constanta si Bucuresti, TriGranit are planuri si pentru alte proiecte, in orasele mari ale tarii.
"Chiar acum pregatim un nou proiect, dar e putin cam devreme sa comunicam mai multe detalii pe marginea lui", spune Torok. "Exceptand logistica, TriGranit are experienta in toate celelalte sectoare ale domeniului imobiliar, nu doar retail, si vrem sa dovedim acest lucru si in Romania. Cat despre orasele asupra carora ne concentram atentia, pot spune ca sunt toate cele care au in jur de 200.000 de locuitori."
Piata imobiliara locala se afla pe un trend de aliniere la pietele mai mature din regiune, atat in ceea ce priveste pretul proprietatilor, cat si randamentele investitionale.
"Randamentele in real estate in general sunt pe o panta descendenta, as spune eu din urmatoarele motive: trenduri micro si macroeconomice pozitive, putere de cumparare in crestere, apartenenta la Uniunea Europeana, aparitia unor produse de calitate pe piata si, nu in ultimul rand, increderea crescanda a investitorilor in Romania", spune reprezentantul TriGranit, care estimeaza ca in urmatorii ani am putea asista la tranzactii cu randamente de sub 6%.
"Comparativ cu acum 2-3 ani, cand era imposibil de incheiat o tranzactie cu un randament de sub 8-8,5%, astazi piata este aproape de 7% sau chiar sub 7% in cazul dezvoltarilor de retail. Consideram ca randamentele se vor apropia in urmatorii doi-trei ani de media din Europa Centrala si de Est, adica 6%-7%", a precizat Torok.
TriGranit este unul dintre cei mai mari dezvoltatori din Europa Centrala si de Est, regiune in care activeaza pe 11 piete imobiliare. Compania este controlata de o serie de oameni de afaceri maghiari si canadieni, precum si de fondul austriac de investitii Immoeast, care detine 25% din TriGranit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO