Companii

British Airways: Ne-a luat prin surprindere creşterea de 40%

British Airways: Ne-a luat prin surprindere creşterea de 40%

Emil Delibashev, directorul comercial al British Airways pentru zona balcanică: Din zona ţărilor din Europa de Est, România prezintă cel mai mare avans când ne referim la cererea pentru bilete la clasa business

Autor: Mirabela Tiron

30.11.2011, 00:00 1004

Emil Delibashev, directorul comercial al British Airways pentru zona balcanică, care operează curse directe pe Bucu­reşti - Londra, susţine că pentru anul viitor s-a prognozat o creştere a veniturilor cuprinsă între 10% şi 20% pe piaţa românească după ce anul acesta rezultatele obţinute au depăşit estimările.

"Cererea şi-a revenit probabil şi ca urmare a revizuirii politicii tarifare. Cu toate acestea, ne-a luat prin surprindere creşterea cu 40% a veniturilor din ianuarie- noiembrie anul acesta, iar dată fiind tendinţa de creştere, estimăm şi pentru anul viitor un avans de două cifre", a declarat Emil Delibashev, directorul comercial al British Airways pentru zona balcanică.

Bulgarul Delibashev a preluat conducerea operaţiunilor din România în iunie 2007 după ce Corina Enciu, care ocupase timp de zece ani funcţia de director comercial pe România şi Moldova, a renunţat la această po­ziţie. Ulterior, Delibashev a fost numit director general şi pentru operaţiunile British Airways în Croaţia, Serbia şi Muntenegru, Mace­donia, Albania, Kosovo, Bosnia şi Herţe­govina, pe lângă România, Bulgaria şi Moldova.

Pe piaţa românească, businessul companiei aeriene a înregistrat cel mai mare ritm de creştere din toată zona balcanică, potrivit oficialilor companiei. În Bulgaria, de exemplu, veniturile companiei au crescut cu 20% în primele 11 luni, jumătate din creşterea înregistrată în România.

British Airways operează în prezent două zboruri zilnice spre Londra. Pe această rută mai are curse şi compania aeriană de stat Tarom, care a anunţat recent că introduce din 25 martie anul viitor încă o cursă pe ruta Bucureşti - Londra, ajungând astfel la două frecvenţe de zbor săptămânal.

De la declanşarea crizei economice, British Airways şi-a schimbat politica tarifară şi a promovat bilete la preţuri promoţionale atât pentru clasa economic, cât şi pentru first class pe cursele de scurt curier (Bucureşti - Londra), dar şi cele de lung curier (transatlantice). Astfel compania a vândut în cadrul unei campanii promoţionale bilete de avion la tarife de 174 de euro pentru o călătorie dus-întors la Londra, cu toate taxele incluse.

"Dacă ne referim la segmentul biletelor de avion vândute la clasa business pe Bucureşti - Londra cred că British Airways deţine o cotă de piaţă de 65-70%." Preţul unui bilet de avion spre Londra la club europe (business) ajunge la 727 de euro cu toate taxele incluse, potrivit oficialilor companiei.

Cei mai mulţi români care se deplasează la Londra îşi continuă călătoria spre destinaţii de pe continentul american.

Anul trecut şase din zece pasageri români şi-au continuat zborul pe curse transatlantice (de lung curier).

Cea mai mare creştere a cererii pentru biletele de avion la clasa business a fost pentru destinaţia Buenos Aires, ce a înregistrat un avans de 400%, urmată de Los Angeles şi Las Vegas cu un ritm de creştere de peste 100%. Pentru destinaţia New York cererea a crescut cu 50%.

"Pe aceste destinaţii vorbim de un mix de clienţi, cei care zboară în interes de afaceri, dar şi cei care zboară pentru a-şi petrece vacanţa în străinătate. Din zona ţărilor din Europa de Est, România prezintă cel mai mare avans când ne referim la cererea pentru bilete la clasa business."

Plan gigantic de investiţii

British Aiways este una dintre cele mai mari companii aeriene internaţionale din lume, care transportă 36 de milioane de pasageri anual pe 150 de rute din 75 de ţări. În următorii cinci ani compania va investi peste 5 miliarde de lire sterline în achiziţia de noi avioane, upgradarea cabinelor şi a lounge-urilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO