Companii

Casa Alba avertizeaza "tutunarii"

16.08.2001, 00:00 11







Alberto Gonzales, consilier la Casa Alba, a sugerat marti ca guvernul federal ar putea lua masuri punitive impotriva industriei tutunului daca aceasta nu este de acord cu punctul de vedere al administratiei privind obtinerea de profituri incorecte.

"Casa Alba conduce o multime de politici care influenteaza industria tutunului" a declarat Gonzales intr-un interviu pentru CNN din biroul sau de la Casa Alba.

"Pozitia pe care o vom lua in cazul acestor politici va depinde de cat de cooperanta va fi industria tutunului. Aceste remarci "nu trebuie vazute ca o amenintare, ci ca o observatie".

In calitatea sa de sef al echipei juridice de la Casa Alba, Gonzales este implicat in toate cazurile legale ale guveernul federal.

Departamentul de Justitie a initiat la sfarsitul anului trecut negocieri in vederea unei intelegeri cu principalii patru producatori din industria tutunului, dar discutiile au esuat inca de la prima intalnire.

Gonzales a spus ca guvernul va incerca in continuare sa ajunga la o intelegere cu industria tutunului.

"Trebuie sa rezolvam aceasta problema. Vrem sa creem o atmosfera de cooperare." a declarat consilierul prezidential. Intrebat ce politici ale Casei Albe ar putea afecta industria tutunului, Gonzales a fost vag: "Politici de reglementare", refuzand sa faca alte specificari.

Surse din cadru industriei tutunului considera ca guvernul isi poate folosi puterile regulatorii pentru a schimba modul in care Departamentul Sanatatii monitorizeaza ingredientele din tigarete si pentru a diminua capacitatea industriei de a exporta.

In 1999, administratia Clinton a dat in judecata companiile de tutun, acuzandu-le ca obtin profituri incorecte si ca au incheiat aliante secrete, incercand astfel sa obtina 20 de miliarde despagubiri.

In iulie, justitia a respins majoritatea acuzatiilor aduse de guvern, admitand-o in discutie doar pe cea ce priveste profiturile obtinute incorect, care daca va fi dovedita ar putea insemna despagubiri de miliarde de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO