Companii

Ce implică ieşirea din insolvenţă a unei companii, după ce creditorii i-au votat planul de reorganizare

 Ce implică ieşirea din insolvenţă a unei companii, după ce creditorii i-au votat planul de reorganizare

Autor: Mihaela Popescu

07.09.2010, 23:58 4299

O companie poate parcurge drumul de la reorganizare la ieşireadin insolvenţă în 3-4 ani, dar retailerii care pa­ria­ză pesupravieţuirea busi­nessului vor să grăbească procesul pentru arecăpăta încrederea furnizorilor, spun experţii îninsolvenţă.
Reţeaua de magazine de electro­casnice Flanco, scoasă la vânzare decătre băncile-cre­ditoare, ar putea intra în istoria insol­ven­ţeicu cea mai rapidă redresare a unui business de zeci de milioane deeuro. Com­pa­nia a anunţat recent că planul său de reor­ganizare,care prevede ieşirea din insol­venţă în maximum şase luni, a fostvotat de cre­ditori. Pasul decisiv depinde acum de ma­nageri şi decât de atractivă va fi compania pen­tru un investitor nou, culichidităţi.

Ce paşi mai sunt de urmat până la redresareatotală?

Până la redresarea to­tală a busi­nes­sului, care re­prezintă defapt ie­şi­rea din insolvenţă, com­pania trebuie să-şi achi­te însătoate dato­riile pe care s-a angajat să le plătească prin planul dereorganizare.
În faza reorganizării după pla­nul votat de creditori, cel maiim­portant lucru este ca firma să nu mai acu­muleze datorii, afirmăexperţii în insolvenţă. "Pentru a reuşi să iasă din insolvenţă, ocom­panie trebuie să evite acumularea de da­torii noi. De aceeaeste important să-şi ges­tio­neze foarte bine resursele, de exemplusă rămână strict cu numărul de an­gajaţi necesari pentru a-şicontinua acti­vi­tatea", spune Arin Stănescu, preşedintele Uniu­niiNaţionale a Practicienilor in Insol­venţă din România.
"În cazul Flanco, totul depinde acum de res­pectarea planului dereorganizare şi de via­bilitatea acestuia. Este important şi caso­cietatea să aibă capital de lucru suficient", adaugă el.
Planul electro-retailerului prevede o infuzie de capital de 4 mil.euro în firmă, în urma intrării în acţionariat a unui investitornou, cu lichidităţi, tranzacţia urmând să se finalizeze în câtevasăptămâni.
Aceşti bani sunt "fresh money", după cum spune Arin Stănescu.
"Un plan de reorganizare serios pre­vede atragerea unor baniproas­peţi, care să susţină continuarea acti­vi­tăţii companiei.Este clar că o fir­mă în insolvenţă are nevoie de "fresh money",altfel nu ar fi ajuns în această situaţie", susţine avocatul.
Încasările firmei în insolvenţă sunt folosite şi pentru plataeşalonată a datoriilor vechi; doar în momentul în care acestea suntstinse compania poate declara că a realizat cu succes planul dereorganizare, iar ju­decătorul decide ieşirea din insolvenţă.
Legea prevede un termen maxim de 4 ani de la data aprobăriiplanului de reorga­ni­zare şi până la ieşirea din insolvenţă.
Retailerii sunt cei care se grăbesc cel mai mult să iasă dininsolvenţă, spun consultanţii.
"În cazul companiilor din retail, necesitatea de a ieşi dininsolvenţă într-un timp scurt este legată şi de faptul că foartepuţini furnizori sunt dispuşi să acorde credit comercial unorcompanii aflate în reorganizare judiciară", afirmă Adrian Lotrean,partener al Casei de Insolvenţă Transilvania, administratoruljudiciar al reţelelor Flanco, Leonardo şi Diverta.
Cum explică el termenul scurt fixat de Flanco pentru ieşirea dininsolvenţă, de şase luni?
"Compania şi-a propus încă din momentul intrării în insolvenţă sărealizeze planul de reorganizare până la finalul acestui an, astfelîncât să poată profita cât mai mult de perioada cu vârf de vânzăride dinaintea sărbătorilor de iarnă", afirmă Lotrean. "În general,companiile care cer insolvenţa în ultimul moment sunt cele care nureuşesc să realizeze o reorganizare de succes", completează el.

Doar două dintre companiile mari în insolvenţă aureorganizarea votată

Adrian Olteanu, directorul executiv al Flanco şi actualuladministrator special al operatorului magazinelor, vede deja laorizont ieşirea din criza datoriilor şi mizează acum pe strategiade marketing pentru a redresa şi mai mult businessul.
"Ieşirea tehnică din insolvenţă va fi doar o formalitate. Înurmătoarea perioadă ne vom concentra preponderent pe continuareapunerii în aplicare a unei strategii de marketing care să neasigure menţinerea trendului de creştere a cotei de piaţă", afirmămanagerul Flanco.
Cu un plan de reorganizare votat de creditori, orice director decompanie poate spune că firma sa se apropie de ieşirea dininsolvenţă.

Ieşirea din insolvenţă "ca la carte"

Care sunt paşii spre ieşirea din insolvenţă

n După ce creditorii votează planul de reorganizare, acesta ajungepe masa judecătorului pentru aprobarea finală
n Acţionarii pot prelua din nou frâiele afacerii, pentru că firmanu va mai fi condusă obligatoriu de administratorul judiciar, ci decătre administratorul special, numit de acţionari
n Administratorul judiciar poate avea doar un rol de supravegherepe tot parcursul realizării planului de reorganizare
n Cel mai important element din planul
de reorganizare este găsirea unei surse de "fresh money": uninvestitor nou atras în afacere, vânzarea unor active etc.
n Sursa de "fresh money" trebuie să susţină continuarea activităţiicompaniei, prin majorarea capitalului de lucru, de exemplu
n În acest punct, ieşirea din insolvenţă mai depinde doar deviabilitatea planului de reorganizare şi de respectareaacestuia
n Este important ca firma să nu mai acumuleze datorii în perioadareorganizării
n Planul de reorganizare se
finalizează când firma achită toate datoriile vechi garantate; înacest caz, judecătorul decide ieşirea din insolvenţă acompaniei
n Legea prevede că de la votarea planului de reorganizare şi pânăla ieşirea din insolvenţă pot trece maximum 4 ani
n Companiile care depăşesc acest termen fără a-şi plăti toatedatoriile vechi garantate sunt declarate falimentare. Datoriilevechi garantate reprezintă între 10-30% din datoriile totale alecompaniei la momentul intrării în insolvenţă

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO