Companii

Când construcţiile noi sunt în declin, speranţa vine de la renovări: „România are un stoc foarte mare de clădiri vechi. Aici există un potenţial mare“. În prezent, lucrările de renovare reprezintă în România circa 11-12% din piaţa de construcţii, potrivit reprezentanţilor Saint-Gobain, în vreme ce în Europa trec de 50%.

Când construcţiile noi sunt în declin, speranţa vine...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

08.04.2024, 18:15 1061

Lucrările de renovare sunt pa­riul actual al companiilor de construc­ţii, în condiţiile în care proiectele noi stagnează de mai bine de un an, pe fondul temerilor şi al incertitudinilor din piaţă. În vreme ce unii jucători au aşteptări mari de la 2024 cu privire la cererile de materiale pentru renovări, alţii sunt mai rezervaţi.

„Pentru piaţa construcţiilor, ne-am dori să vedem o atenţie sporită din partea autorităţilor pentru pro­gra­me de eficienţă energetică a clădirilor, altfel spus pentru creşterea segmentului re­no­vă­rilor, segment care are un mare de­calaj de recuperat faţă de pieţele ma­tu­re din Europa, unde reprezintă peste 50% din piaţa construcţiilor“, spune şi Ovidiu Păscuţiu, CEO-ul subsidiarei locale a grupului francez Saint-Gobain. El estimează că valul renovării va lua amploare anul acesta, iar angaja­men­tele de reducere a emisiilor de CO2 asu­mate de România şi Uniunea Euro­peană vor aduce o atenţie spo­rită din partea autorităţilor, a clienţilor şi a jucă­torilor din industria construcţiilor pen­tru îmbunătăţirea eficienţei energetice a clădirilor, care sunt responsabile de aproximativ 40% din consumul de energie şi din emisiile de CO2.

„În acest sens, estimăm o creştere a lucrărilor de renovare, atât pentru clădiri publice, cât şi pentru clădiri private, în contextul interesului crescut pentru eficienţa energetică. Având în vedere că România are un stoc foarte mare de clădiri vechi şi ineficiente şi un volum al renovărilor dintre cele mai mici din Europa, considerăm că există un potenţial mare de creştere pe segmentul renovărilor, în prezent acesta situându-se la un nivel de aproximativ 11-12% din piaţa construcţiilor.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO