Energie

Proiecte solare de peste 1.000 MW care s-ar putea conecta într-un an stau blocate în pixul Ministerului Agriculturii. Care e problema?

Proiecte solare de peste 1.000 MW care s-ar putea conecta...

Autor: Roxana Petrescu

21.11.2022, 00:07 1667

„Chiar şi pentru cele mai ambiţioase ţinte, suprafaţa ocupată de solare ar fi de 0,05% din totalul suprafeţei agricole a României. Avem o polemică inutilă de securitate energetică versus securitate alimentară.“

O nouă piedică venind din interpretarea legislaţiei le strică planurile investitorilor în energia solară în contextul în care de la jumătatea acestui an dezvoltarea proiectelor mai mari de circa 40 MW, cu suprafeţe de peste 50 de hectare, este oprită de Ministerul Agri­culturii.

„Prin blocajul de la MADR (Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale) pentru proiectele peste 50 de hectare, dar se pare că şi cele sub 50 de hectare sunt blocate, este creată artificial o polemică inutilă securitate energetică vs. securitate alimentară. Chiar şi pentru atingerea ţintelor REPowerEU, cele mai ambiţioase, suprafaţa ocupată de parcurile fotovoltaice ar fi de aproximativ 0,05% din totalul suprafeţei agricole a României“, spune Mihai Bălan, director executiv în cadrul RPIA (Romanian Photovoltaic Industry Association), entitate care reprezintă industria de energie solară activă pe plan local. Potrivit acestuia, rezolvarea blocajului de la Ministerul Agriculturii ar duce la dezvoltarea a 1.000 MW în solar până în iarna viitoare.

Pornind de la datele existente, pentru dezvoltarea celor 1.000 MW ar fi necesare circa 1.190 de hectare, echivalentul unei ferme de cereale de dimensiune medie. Spre comparaţie, România are o suprafaţă agricolă de 14,8 milioane de hectare, din care 7,9 milioane de hectare sunt lucrate efectiv.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO