Companii

Francezii de la Bostik au cumpărat producătorul de materiale de construcţii Den Braven, cu activităţi şi în România

Francezii de la Bostik au cumpărat producătorul de...

Autor: Bogdan Alecu

20.07.2016, 11:27 1072

Olandezii de la Den Braven, care deţin o fabrică de materiale de construcţii în Buftea şi care la nivel mondial au un business de 350 mil. euro cu o marjă EBITDA de 12%, au fost preluaţi  de francezii Bostik, unul dintre cei mai importanţi jucători de pe piaţa de adezivi şi izolatori pentru construcţii la nivel mondial. Valoarea tranzacţiei este estimată la 485 mil. euro potrivit presei internaţionale.

Den Braven are 1.000 e angajaţi şi este unul dintre cei mai importanţi juctători pe piaţa de produse de izolaţie, având opt fabrici la nivel mondial.

Den Braven România, subsidiara locală a grupului olandez Den Braven, livrează peste jumătate din vânzări peste hotare, atât în Europa, cât şi pe alte continente, inclusiv în ţări îndepărtate precum Brazilia sau Chile. 
Olandezii au mizat pe piaţa locală în plin boom, când în 2007 au deschis o fabrică în localitatea Buftea, lângă Bucureşti, în urma unei investiţii de 20 milioane de euro.

Încă de la început, focalizarea unităţii de producţie de spumă poliuretanică a fost pe livrările în străinătate, iar în prezent exporturile au ajuns să genereze peste jumătate din cifra de afaceri, printre destinaţiile pro­duselor realizate la nord de Bucureşti numărându-se Europa, America Latină (în Brazilia, Chile, Argentina), Orientul Mijlociu (Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Iordania) şi nordul Africii.

De altfel, 2014 a fost un an dificil pentru întreaga piaţă de profil, având în vedere că lucrările de construcţii au scăzut cu aproape 7%, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică. Iar minusul din piaţă s-a reflectat şi asupra vânzărilor Den Braven, companie a cărei cifră de afaceri a scăzut anul trecut cu până la 10% faţă de 2013, când rulajul s-a ridicat la 195 de milioane de lei (44,2 milioane de euro). Anul trecut Den Braven a rulat pe piaţa locală afaceri de 173,5 mil lei cu un profit net de 18,6 mil. lei, având 162 de angajaţi faţă de un business de 180,6 mil. lei în 2014, când a înregistrat un profit net de 112,8 lei cu 193 de angajaţi.  

Grupul Den Braven deţine opt unităţi de producţie, fiecare specializată pe o anumită grupă de produse. Iniţial, fabrica din România producea, pe lângă spumă poliuretanică, şi hotmelt şi spumă poliuretanică rigidă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO