Companii

Gallaher demareaza productia de tigari intr-o fosta locatie a Papastratos

08.10.2004, 00:00 199

Producatorul britanic de tigarete Gallaher, numarul sase mondial, a definitivat investitia in noua facilitate de productie din Bucuresti amplasata in fosta fabrica de tigarete a unui alt producator de profil, Papastratos, preluat la nivel international de Philip Morris, potrivit unor surse din piata.
"Nu pot face acum nici un fel de comentariu", spune Dan Crisan, directorul general al Gallaher Austria Tabak Sucursala Romania.
Peter Imre, Director Corporate Affairs Philip Morris Romania, nu a dorit sa comenteze in nici un fel informatiile referitoare la posibila tranzactie prin care Philip Morris ar fi vandut catre Gallaher fosta capacitate de productie a Papastratos Romania.
Surse din industria tutunului citate sustin ca Gallaher a mai fost prezent pe piata romaneasca pentru o scurta perioada de timp cu marca de tigarete Ronson pe care le-a produs timp de cateva luni la fabrica Papastratos din Bucuresti, pana ce producatorul grec de tigarete a fost cumparat la nivel international de catre Philip Morris. Aceleasi surse sustin ca Gallaher a incercat recent sa ajunga la o intelegere cu actionarii Societatii Nationale Tutunul Romanesc (SNTR) insa fara rezultat. Producatorul britanic a incercat acum cativa ani sa produca la fabrica SNTR de la Timisoara, insa nici atunci nu s-a ajuns la o intelegere.
Producatorii de tigarete cu fabrici in Bucuresti sunt Japan Tobacco International (JTI), Philip Morris, si Societatea Nationala Tutunul Romanesc (SNTR) SA. Dan Crisan nu a precizat volumul de investitii alocat de companie pentru demararea productiei si nici ce marci de tigarete vor fi produse in Romania. Cel mai probabil in locatia din Bucuresti vor fi produse Ronson si Benson&Hedge.
La nivel international, Gallaher detine capacitati de productie in Marea Britanie, Rusia, Polonia, Kazahstan, Ucraina si Irlanda. Principalele sale marci sunt Benson & Hedges, Silk Cut, Mayfair, Sovereign, Sobranie, Dorchester, Troika, LD, Memphis, Meine Sorte, Ronson, Blend, Hamlet, Old Holborn, Amber Leaf and Condor. Actiunile Gallaher sunt cotate la bursa din Londra si la New York Stock Exchange.
Producatorii europeni se afla in fata unui val crescand al militantilor antifumat si se confrunta cu o criza accentuata in Europa unde in ultimul an au fost inchise o serie de capacitati de productie.
Piata romaneasca a tigaretelor s-a ridicat anul trecut la 1 miliard de dolari, fiind dominata de British American Tobacco (BAT), JTI si Philip Morris.
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO