Companii

Gfk: Veste bună pentru jucătorii din electronice şi electrocasnice. Prima creştere din ultimii doi ani

Gfk: Sectorul bunurilor de larg consum, prima creştere din ultimii doi ani

Autor: Cristina Roşca

17.05.2011, 11:14 470

Piaţa bunurilor de folosinţă îndelungată a crescut în primeletrei luni ale anului cu 10,7% comparativ cu perioada similară aanului trecut, până la 307 milioane de euro, aceasta fiind primacreştere din ultimii doi ani, potrivit unui studiu GfK Temax. Înprimele trei luni ale anului cea mai bună performanţă dintresectoarele monitorizate de Gfk Temax au avut-o echipamentele foto(28,6%) şi IT (peste 25%).

Vânzările de electrocasnice mici au crescut de asemenea înperioada ianuarie-martie, cu 6,5%. Vânzările de electrocasnice marişi cele din sectorul Telecom au rămas relativ stabile. Piaţaechipamentelor de birou a continuat însă trendul negativ, scăzândcu peste 20%.

Primul trimestru al lui 2011 a adus o schimbare de trend pentrupiaţa de IT. Pentru prima dată în mai mult de doi ani dinamicatrimestrială a fost una pozitivă, valoarea vânzărilor fiind cu 26%peste cea din trimestrul întâi 2010. Computerele portabile au fostprincipalul motor al creşterii. IT a fost sectorul cu cea mai marevaloare în acest trimestru de 101 milioane de euro.

În cazul electronicelor de larg consum, vânzările au crescut cuaproximativ 15% comparativ cu T1 2010, ajungând la un total de 65milioane de euro. În cazul electrocasnicelor mici creşterea a fostde 6,5% în primul trimestru al lui 2011 faţă de aceeaşi perioadă aanului trecut, atingând o valoare de 23 milioane de euro.

Primul trimestru al lui 2011 a fost unul stabil, în termeni devânzări, pentru piaţa electrocasnicelor mari, atingând aceeaşivaloare ca anul trecut, şi anume 59 milioane de euro, însă unuldintre factorii care au contribuit la aceaste rezultate a fostcreşterea TVA-ului de anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO