Companii

Goschy a vandut un hotel din Targu-Mures, dupa doua zile de negocieri

14.12.2009, 23:17 535

Omul de afaceri Josef Goschy, unul dintre cei mai mariproprietari de hoteluri din Romania, cu 3.500 de camere in 25 deunitati de cazare, a vandut un hotel de doua stele din Targu-Murescatre un antreprenor local.

Unitatea era una dintre cele sase proprietati scoase la vanzarela inceputul anului de Goschy cu scopul de a face rost de bani invederea modernizarii altor unitati hoteliere.

"Negocierile au durat doua zile. A venit Vlas (Florin Vlas, noulproprietar - n. red.) si a cumparat. Au mai fost cateva persoaneinainte, care nu au cumparat nimic. Pretul la care am vandut estemai mic decat cel la care puteam sa vindem anul trecut, insa a fostconvenabil pentru ambele parti. Nu pot spune la cat s-a ridicattranzactia", a declarat Goschy. El a pus in vanzare la inceputulanului 651 de camere in hoteluri din Suceava, Targu-Mures,Cluj-Napoca si de pe litoral. Aceste proprietati reprezinta aproape20% din capacitatea de cazare detinuta de grupul Unita Turism, cuafaceri de 14 milioane de euro anul trecut.

"Vreau sa mai vand un hotel si dupa aceea ma voi opri cuvanzarea", a spus Goschy, care planuieste sa modernizeze si sareclasifice unele hoteluri, precum Panoramic din Olimp. Incasarilelui Goschy din turism au scazut cu 20% in primele noua luni, la 9milioane de euro.

Cine e cumparatorul

Hotelul de doua stele Transilvania din Targu-Mures, cu 78 decamere, a fost cumparat de familia Vlas, care mai controleaza douaunitati de trei si patru stele in acest oras prin complexulhotelier Voiajor, cu afaceri de 3 milioane de euro anul trecut,potrivit Ministerului de Finante.

Valoarea tranzactiei se ridica la 1-2 milioane de euro, potrivitcalculelor ZF, avand in vedere numarul de camere si un pret de20.000 de euro pe camera.

"Am inchis hotelul Transilvania din Targu-Mures pentru a incepelucrarile de renovare in vederea reclasificarii la patru stele panain mai anul viitor", a declarat Dacian Vlas, 25 de ani, directorgeneral al complexului hotelier Voiajor.

Anul acesta familia Vlas asteapta incasari in crestere lahotelul de trei stele Voiajor (34 de camere) si la cel de patrustele Business (54 de camere) din Targu-Mures, care au inregistratgrade medii de ocupare de 80% si respectiv 60%, potrivit familieiVlas.

Bani din vanzarea unui teren

Familia Vlas mai controleaza pe langa compania Voiajor si firmaLido Express, care a inregistrat o cifra de afaceri de 200.000 deeuro anul trecut din comertul produselor de patiserie, dar sicompania Vlas Srl.

"Avem bani cash datorita faptului ca anul trecut am vandut unteren de 6 hectare pentru 14 milioane de euro. Hotelul dinTargu-Mures a fost cumparat cu bani proprii, insa daca vom mai faceachizitii, probabil vom lua un credit de la banca. Intentionam samai cumparam hoteluri in Dubai, insa deocamdata nu am semnat niciuncontract", a spus Dacian Vlas, fiul lui Florin Vlas. Dacian Vlassustine ca in Dubai detine in prezent un hotel de patru stele,achizitionat anul trecut. Potrivit declaratiilor lui, hotelul careopereaza 40 de camere a inregistrat o scadere a gradului de ocuparede la 75% in 2008 la 65% anul acesta. El nu a precizat insa numelehotelului, mentionand clauze ce tin de confidentialitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO