Companii

Imigranţii produc şi o creştere a cererii de toate felurile, iar efectele fiscale sunt destul de neclare

În rândul ţărilor din UE, rata medie a şomajului pentru cei veniţi din afara Uniunii (19,6% în al doilea trimestru din 2015) este mult peste cea a şomajului din alte ţări europene (10,2%).

În rândul ţărilor din UE, rata medie a şomajului pentru cei veniţi din afara Uniunii (19,6% în al doilea trimestru din 2015) este mult peste cea a şomajului din alte ţări europene (10,2%).

Autor: Ioana Mihai-Andrei

07.03.2016, 00:03 48
Efectele economice asupra ţărilor care primesc migranţi sunt complexe, arată un studiu al Citi Research.

În teorie, afluxul de imigranţi se traduce în mai mulţi oameni apţi şi dispuşi să mun­cească din greu, ceea ce înseamnă că pot pune umărul la creş­terea eco­nomică. Imigranţii produc şi o creştere a cererii de toate felurile – de la bunuri de larg consum la locuinţe şi servicii.

Efectele fis­cale sunt destul de necla­re, încli­nând spre o poten­ţială creş­tere de taxe pentru a susţine pre­siunea creată de nevoi mai mari de asistenţă so­cială şi servicii publice.

Balanţa dintre efectele nega­tive şi cele pozitive se leagă în mod direct de felul în care străinii se integrează efectiv în câmpul muncii, iar acest lucru va­riză consi­de­ra­bil de la ţară la ţară.

În cele 34 de ţări membre ale OECD (Orga­nizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Eco­nomică, fondată în 1960 de 18 state cărora li s-au adăugat ul­terior altele), rata medie a şoma­jului pentru imi­granţi este cu circa patru procente peste media nativilor, cele mai ridicate rate, de peste 10%, fiind înregistrate în ţări ca Suedia, Dane­marca, Finlanda sau Nor­vegia.

La polul opus, gradul de neocupare este mai redus în rândul străinilor decât în cazul celor născuţi în SUA, Ungaria şi Slovacia. În timp, decalajele s-au estompat, arată studiul realizat de instituţia financiară, în aşa-numi­tele ţări anglo-saxone (SUA, Marea Britanie, Canada, Aus­tralia, Noua Zeelandă), dife­renţa dintre rata şomajului între imi­granţi şi nativi a scăzut pe perioa­da recesiunii de la 1,2% în 2002 la 0,3% în 2014.

În cele mai multe ţări din Uni­unea Euro­peană însă deca­lajele s-au adâncit, iar dife­renţe sunt de la naţie la naţie, în funcţie de mai mulţi factori – cum ar fi cât de ape­tisante sunt ca destinaţii sau cât de favorabile sunt politicile pentru inte­grarea străi­nilor (cele mai mari scoruri ale in­de­xului de Politică a Inte­grării Mi­gran­ţilor fiind înre­gis­trate în Portu­galia, Nor­vegia, Suedia şi Finlanda).

În rândul ţărilor din UE, rata medie a şomajului pentru cei veniţi din afara Uniunii (19,6% în al doilea trimestru din 2015) este mult peste cea a şomajului din alte ţări europene (10,2%), cu pre­cădere în Suedia, Fran­ţa, Grecia şi Belgia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO