Eveniment

Cameron la Bucureşti: Românii aduc o contribuţie valoroasă în UK, dar Mare Britanie este afectată de imigranţi

Cameron la Bucureşti: Românii aduc o contribuţie...

Autor: Iulian Anghel

10.12.2015, 00:04 1849
Premierul britanic David Cameron a făcut ieri o vizită în România unde s-a întâlnit cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu premierul Dacian Cioloş în contextul în care, peste o săptămână, va avea loc summitul de iarnă al Consiliului European ce ar putea fi decisiv pentru viitorul Uniunii Europene. În contextul în care la acel summit se va discuta despre viitorul Spaţiului Schengen, despre mirgaţie şi despre migranţii economici din interiorul frontierelor UE, Cameron caută sprijin pentru poziţia Marii Britanii în aceste mari dosare mai ales că Londra ar urma să organizeze, în 2017, un referendum care va privi rămânerea sau plecarea Regatului Unit din UE. Cameron a declarat ieri la Palatul Cotroceni că românii "aduc o contribuţie valoroasă în Marea Britanie în foarte multe domenii" şi că nu se opune principiului liberei circulaţii, care este unul "de bază" în Uniunea Europeană, însă ţara sa este afectată de valul foarte mare de imigranţi.
 
Pe acelaşi subiect însă premierul Dacian Cioloş a explicat că a discutat cu premierul Cameron despre găsirea unor soluţii care să nu contravină drepturilor sociale ale cetăţenilor UE, precizând că românii care merg să munceasă că Marea Britanie plătesc taxe în Marea Britanie. Vizita unui premier britanic la Bucureşti este prima de la cea făcută de Tony Blair, în 1999. Atunci, într-un discurs în Parlament, premierul britanic a anunţat fără echivoc că România va fi primită în NATO şi în UE. Relaţiile României cu Marea Britanie nu au fost niciodată foarte apropiate, chiar dacă fostul preşedinte Traian Băsescu a înscris Bucureştiul pe „axa Washington – Londra”. Însă au fost corecte, uşor încordate după liberalizarea completă a pieţei muncii pentru români. Relaţiile economice au fost mai degrabă modeste, dar interesul britanicilor a fost mereu mai mare faţă de fostele lor colonii. Investiţiile britanice în România au fost la finalul lui 2014 de doar 1,5 miliarde de euro. Schimburile comerciale s-au cifrat în 2014 la 2,3 mld. euro, cu un excedent comercial în favoarea României de 800 mil. euro. Premierul britanic a depus ieri o coroană de flori la locul tragediei de la clubul Colectiv.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO