Companii

Investiţiile în vânt continuă: Energias de Portugal şi Iberdrola dau drumul la proiecte de peste 200 mil. euro

Investiţiile în vânt continuă: Energias de Portugal şi Iberdrola dau drumul la proiecte de peste 200 mil. euro

România a devenit raiul morilor de vânt în ultimii doi ani când investitorii au anunţat proiecte de sute de milioane de euro în energie eoliană

Autor: Roxana Petrescu

18.01.2012, 00:07 1593

Începutul lui 2012 aduce noi investiţii în parcuri eoliene, acesta fiind cel mai dinamic segment al pieţei energetice din ultimii doi ani, proiecte cu o capacitate de circa 1.000 MW în valoare de peste 1,5 miliarde de euro fiind deja montate.

Pe lista noilor parcuri de "mori de vânt" se numără proiecte realizate de Energias de Portugal (EDP) şi Iberdrola (Spania), valoarea acestora fiind de peste 200 de milioane de euro, potrivit calculelor ZF.

Astfel, după ce anul trecut EDP a terminat lucrările la trei parcuri eoliene în zona Dobrogei, unul de 90 MW la Peştera şi două de câte 69 MW în Cernavodă, grupul portughez spune că în februarie va mai finaliza două investiţii, una dintre ele fiind amplasată în regiunea Moldovei.

"În luna februarie ar trebuie să finalizăm lucrările la încă două parcuri eoliene, unul de 24 MW la Vutcani, în Vaslui, şi unul de 33 MW în comuna Sarichioi, Tulcea", a declarat Răzvan Ionescu, senior asset manager al EDP Renewables, divizia de energii regenerabile a grupului Energias de Portugal.

Potrivit informaţiilor disponibile, investiţia pentru ridicarea unui MW într-un parc eolian se încadrează între 1,5-1,7 mil. euro, astfel că noile proiecte ale EDP ar putea fi de aproximativ 85,5 mil. euro.

Şi Iberdrola se pune pe treabă

În afară de EDP, un alt mare investitor a anunţat că anul acesta va pune în funcţiune un parc eolian. Este vorba despre spaniolii de la Iberdrola, lider mondial în energia regenerabilă, care în martie anul acesta ar putea finaliza lucrările la prima investiţie din România, un parc eolian de 80 MW localizat în comuna Mihai Viteazu din Constanţa.

"Din cele 40 de turbine de 2 MW fiecare pe care proiectul le presupune, 20 dintre acestea sunt deja ridicate. Staţia este şi ea gata şi credem că la finele lunii martie vom avea întreaga capacitate de 80 MW montată", a explicat Adrian Goicea, country manager al Iberdrola România.

Dincolo de proiectul de 80 MW din Mihai Viteazu, principala investiţie a spaniolilor este un parc de 600 MW pe raza comunei Cogealac, tot în re­giunea Dobrogei. "Aici mai avem de rezolvat o mică formalitate, dar anul acesta vom începe construcţiile. Este un proiect de durată. Este posibil ca lucrările să dureze doi ani de zile", a mai precizat Goicea.

Potrivit datelor Transelectrica, la începutul acestui an, capacitatea totală de producere instalată în par­curi eoliene se ridica la circa 1.000 MW, pe lista ma­rilor investitori regăsindu-se nume precum CEZ (Cehia), Enel (Italia), dar şi Energias de Portugal.

Şi goana după vânt continuă

Anul acesta, la acest total, s-ar putea adăuga noi parcuri eoliene cu o capacitate cuprinsă între 800 MW şi 1.000 MW, pornind de la estimările realizate de Aso­ciaţia Română pentru Energie Eoliană (AREE) şi de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Acest apetit pentru investiţii vine în contextul în care abia din luna noiembrie a anului trecut, pentru prima dată după mai bine de trei ani de amânări, sis­temul de sprijin pentru energia verde şi-a produs pe deplin efectele.

În România, la fel ca în toate ţările membre ale UE care au ales promovarea energiei regenerabile, guvernele au venit cu anumite scheme de sprijin. Cum proiectele de energie verde sunt mai costisitoare faţă de cele convenţionale, iar la nivel european s-au stabilit ţinte privind ponderea energiei regenerabile până în 2020, statele au fost obligate să promoveze anumite scheme suport pentru investitorii din acest domeniu. În cazul României s-a mers pe varianta certificatelor verzi şi a cotelor obligatorii.

Cum merge schema

În linii mari, orice producător de energie verde primeşte pentru fiecare MWh livrat în sistem un număr de certificate verzi. Preţul unui astfel de certificat variază între 27 şi 55 de euro. Mai departe, aceste certificate sunt cumpărate de furnizorii de energie, aşa cum este Electrica, de exemplu, care în coşul de electricitate pe care îl livrează clienţilor sunt obligaţi să aibă o anumită cotă de energie verde.

Dovada îndeplinirii acestei cote stă chiar în numărul de certificate verzi achiziţionate.

Totodată, producătorii de energie verde pot să-şi vândă energia în piaţă la preţul dictat de cerere şi ofertă. Dacă până în luna noiembrie a anului trecut, fiecare producător de energie verde primea un singur certificat indiferent de tehnologia folosită, din noiem­brie schema de sprijin a început să-şi producă efectele, aşa că în loc de un certificat investitorii în energie eoliană vor primi două certificate. Schema de sprijin are o perioadă de aplicare de 15 ani de zile, dar numai pentru proiectele care intră în funcţiune până în 2016.



Noutăţi la început de an

Ce face Energias de Portugal

  • Compania are deja trei parcuri eoliene montate.

  • Unul de 90 MW se află în Peştera, Constanţa.

  • Alte două parcuri de câte 69 MW se află în Cernavodă.

  • Un parc de 24 MW în Vaslui ar putea fi terminat în februarie.

  • Tot atunci, ar putea fi terminate lucrările la un parc de 33 MW în Tulcea.

  • Investiţia într-un MW eolian este cuprinsă între 1,5 şi 1,7 mil. euro.

Ce face Iberdrola

  • A terminat montarea a 20 de turbine de câte 2 MW la Mihai Viteazu, Constanţa.

  • În martie, parcul Mihai Viteazu de 80 MW ar putea fi terminat.

  • Compania va începe lucrările la un parc de 600 MW pe raza comunei Cogealac.

  • Aici lucrările ar putea dura doi ani.

  • Investiţia într-un MW eolian este cuprinsă între 1,5 şi 1,7 mil. euro.

    Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO