Companii

Lidl este al 6-lea cel mai mare importator din România, cu importuri directe estimate la 1,5-2 mld. euro. Cum explică?

Lidl este al 6-lea cel mai mare importator din România,...

Autor: Cristina Roşca

15.05.2024, 00:05 198

Discounterul german Lidl, liderul comerţului româ­nesc după cifra de afaceri, a fost în 2023 al şaselea cel mai mare importator de pe plan local, urcând o poziţie în cla­samentul realizat de Institutul Naţional de Statistică. Germanii sunt, de depar­te, cel mai „bine“ poziţionat retailer în acest top, în ultimii ani ei clasându-se între locurile pa­tru şi şapte. Spre comparaţie, în 2012, primul an integral de prezenţă pe plan local, ei se găseau pe 22.

Lidl a intrat în România în 2011, când a preluat cele peste 100 de magazine ale Plus Discount de pe plan local, pe care ulterior le-au rebranduit. În paralel, au început şi să deschidă şi magazine proprii, proces care a continuat şi continuă şi astăzi.

De altfel, oficialii companiei spun că o explicaţie pentru evoluţia Lidl în top 500 de importatori locali constă tocmai în această dezvoltare.

„În cei 12 ani de la intrarea pe piaţa din România, ne-am triplat numărul de magazine şi am extins semnificativ su­prafaţa de vânzare, aceşti doi factori expli­când nevoia unui volum mai mare de produse în magazine, inclusiv din import.“

În 2023, România a importat bu­nuri şi servicii în valoare de 122 mld. euro, înregistrând un deficit co­mercial de 29 mld. euro. Conform estimărilor ZF, care au la bază datele INS, dar şi informaţii privind modelul de funcţio­nare al Lidl, nemţii au contribuit la această sumă cu 1,5-2 mld. euro, aceasta fiind valoarea importurilor lor directe. Mai exact, primii cinci impor­tatori adună importuri de 10,6 mld. euro, iar următorii cinci - în frunte cu Lidl - adună alte aproape 6 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Urmează ZF Bankers Summit'24