Companii

Meinl Bank a intrat actionar la Kandia-Excelent

10.04.2006, 00:00 45

Banca austriaca Meinl Bank AG a devenit saptamana trecuta actionar semnificativ al producatorului de ciocolata Kandia-Excelent Bucuresti, in urma unei tranzactii derulate la Bursa de Valori.

Meinl Bank a cumparat un pachet de 9,1% din actiunile producatorului roman de dulciuri in cadrul unei tranzactii in valoare de 2,1 milioane de euro. Meinl Bank face parte din grupul Julius Meinl, o afacere de familie, fondata in urma cu aproape 150 de ani. Grupul mai detine afaceri in domeniul cafelei si dulciurilor, fiind prezent si in Romania.

Tranzactiile cu actiunile Kandia-Excelent s-au realizat la 6,9 lei/actiune, usor peste pretul de pe piata.

Implicarea grupului Julius Meinl in actionariatul Kandia dateaza de mai multi ani, dar saptamana trecuta a fost pentru prima data cand o societate a grupului este raportata in mod direct ca actionar.

Kanda-Excelent este controlata de vehiculul de investitii Axis Investment care apartine companiei Fulcrum NV. Conform informatiilor de pe piata, Meinl Bank este unul dintre cei mai importanti actionari ai Fulcrum NV. Axis Investments detine, conform ultimelor date disponibile, 83,9% din producatorul roman de dulciuri, iar la Bursa nu a fost raportata o diminuare a acestei detineri in urma tranzactiei de saptamana trecuta.

Actiunile Kandia au avut o evolutie stabila in ultimul an, in raport cu oscilatiile puternice ale pietei bursiere. Titlurile companiei nu sunt foarte atractive pentru investitori din cauza lichiditatii extrem de reduse. Ultima tranzactie cu actiunile companiei s-a realizat la 0,66 lei/actiune, capitalizarea bursiera fiind de 22,5 milioane de euro.

Producatorul de ciocolata a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 124 de milioane de lei (34 de milioane de euro), in crestere in lei cu 5% fata de 2004, in conditiile in care profitul in lei a fost mai mic decat in 2004. Compania se afla astfel aproape de obiectivul fixat la inceputul anului care viza atingerea unei cifre de afaceri de circa 35 de milioane de euro.

Potrivit rapoartelor publicate de companie pe Bursa, profitul net inregistrat in 2005 a fost de 6 milioane de lei noi (1,6 mil. euro), fata de 6,2 milioane de lei noi (1,5 mil. euro) in aceeasi perioada a anului trecut. Kandia-Excelent are aproape 1.000 de angajati. Profitul din exploatare a fost insa mai mare anul trecut decat in 2004, ajungand pana la 7,6 milioane de lei (2,08 mil. euro) fata de 5,5 milioane de lei (1,4 mil. euro) in 2004.

Kandia-Excelent este producatorul marcilor Kandia, Excelenta, Laura, al bomboanelor de ciocolata Stil si Concerto, batoanele de ciocolata Rom si Papi. Compania mai produce produsele de patiserie durabila Magura, precum si caramele, nuga si dulciuri dietetice. Excelent a fuzionat in 2003 cu Kandia Timisoara. Inainte de fuziune, Excelent era principalul actionar al Kandia, dupa ce a achizitionat in 2003 pachetul majoritar de actiuni de la fondul de investitii Rivta Handelsges, pentru 6 milioane de dolari (circa 5 mil. euro).

Imediat dupa incheierea fuziunii cu Kandia, Excelent a inchis fabrica de ciocolata din Timisoara si a mutat facilitatile de productie la Bucuresti.

La sfarsitul anului trecut, compania ocupa locul al doilea pe categoria tabletelor cu o cota de 28%, fata de 39,4%, cat are principalul rival Kraft Foods.

Consumul de ciocolata din Romania este estimat la peste 130 de milioane de euro, reprezentand un consum pe cap de locuitor mult mai redus decat media vest-europeana.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO