Companii

Mondial Lugoj - afaceri de 23 milioane euro anul trecut

03.03.2003, 00:00 82

Mondial Lugoj, unul dintre cei mai mari producatori de placi ceramice si articole sanitare din Romania,  a realizat in 2002 o cifra de afaceri neta de 718 miliarde lei (22,9 milioane euro) si un profit net de 115 mld.lei (3,6 milioane euro), a declarat pentru Ziarul Financiar Daniel Munteanu, administrator al societatii.
Compania, detinuta de grupul german Vileroy & Boch, prognozeaza pentru acest an o cifra de afaceri in valoare de aproximativ 24-25 milioane euro.
"In acest an, vom investi aproximativ un milion de euro in imbunatatirea calitatii produselor si dezvoltarea de noi capacitati de productie", a spus Munteanu.
Potrivit reprezentantilor Mondial Lugoj, compania detinea o cota de aproximativ 55% la 1 iunie 2002 pe piata obiectelor sanitare. Pe piata placilor ceramice, estimata in 2002 la aproximativ 90 mil. dolari, compania ocupa pozitia a treia in ierarhia producatorilor interni, dupa Sanex Cluj Napoca si Cesarom Bucuresti.
Mondial Lugoj si-a dublat aproape capacitatea de productie de placi ceramice dupa privatizarea companiei in 1996, de la 1,2 mil.metri patrati la 2,1 milioane metri patrati, potrivit ultimelor date disponibile.
Villeroy&Boch, care detine aproximativ 99,4% din actiunile Mondial, a investit pana acum peste 17 milioane euro, peste nivelul angajat fata de Fondul Proprietatii de Stat (actualul APAPS) in momentul privatizarii, ce presupunea investitii in valoare de 9 milioane euro. Dupa preluarea companiei de catre germani, divizia de obiecte sanitare a fost modernizata in intregime, vechea turnatorie a fost retehnologizata si s-au achizitionat noi cuptoare si dispozitive de impachetat. In plus, s-au construit noi hale de productie, precizeaza oficialii societatii.
In acest context, vanzarile de obiecte sanitare si placi ceramice s-au ridicat de la 7,2 milioane euro (1996) la 20,4 millioane euro (2001), in timp ce exporturile au crescut in aceeasi perioada de la 1,3 milioane euro la 6,3 milioane euro.
Grupul german are 9.800 de angajati, 25 de fabrici in 10 tari. In 2002, vanzarile au fost de circa 977 milioane de euro, iar in acest an tinta este de un miliard de euro.
Principalii concurenti ai Mondial Lugoj pe piata placilor ceramice sunt Sanex Cluj Napoca si Cesarom Bucuresti.
Sanex este detinuta in proportie de aproximativ 68% de vehiculul de investitii Goodison BV, detinut conform ultimelor informatii de pe piata, de catre firma indiana Sun Earth Ceramics, fondul de investitii Romania and Moldova Direct Fund (RMDF) si omul de afaceri roman Dinu Patriciu, presedintele grupului petrolier Rompetrol. In 2001, producatorul clujean a realizat o cifra de afaceri de circa 26 mil.$. Compania dispune de capacitati de productie de 6,8 mil.mp de placi ceramice si 13.000 tone de obiecte sanitare.
Celalalt jucator important, Cesarom Bucuresti este detinut de grupul ungar Zalakeramia din 1997. Cesarom a realizat anul trecut un profit net de 4,5 milioane euro la o cifra de afaceri de 24,5 milioane euro. Societatea are o capacitate de productie de 4,8 milioane metri patrati de placi, respectiv de 6.500 tone de obiecte sanitare si a facut in 2002 un import de 400.000 mp de placi, potrivit oficialilor societatii.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO