Companii

Olandezii de la VOS incep campania de achizitii pe piata romaneasca

04.04.2005, 19:19 25

Gigantul olandez de servicii de logistica si transport international VOS, cu afaceri anuale de peste 550 de milioane de euro, intentioneaza sa intre pe piata romaneasca prin lansarea unor oferte de cumparare, pentru inceput, unui comisionar vamal de mici dimensiuni, Socum Bucuresti.
"Oficialii VOS ne-au contactat prin intermediul unui partener de-al nostru pe care ei l-au achizitionat recent pentru o eventuala vanzare", spune Florin Sterescu, presedintele Socum, un comisionar vamal cu afaceri anul trecut de 1,2 milioane de euro.
"Olandezii nu sunt interesati de achizitionarea de companii de transport ci mai mult de spatii de depozitare. Socum are spatii de depozitare cu o suprafata totala de peste 10.000 de metri patrati."
Radu Dinescu, secretarul general al Uniunii Nationale a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR), organizatie din care fac parte cei mai importanti jucatori de pe aceasta piata, spune ca exista un interes in crestere din partea marilor jucatori din Europa pentru piata romaneasca, insa acestia fac, inca, miscari timide.
"Este o perioada destul de tulbure atat pentru jucatorii de pe piata interna cat si pentru cei din Europa. Pe piata romaneasca nu s-a produs inca o miscare senzationala, cum a fost in Bulgaria, unde un mare operator european a cumparat locul doi din piata transportatorilor rutieri internationali de marfa si a schimbat radical piata. Pe piata romaneasca sunt cativa jucatori mari autohtoni", spune Dinescu.
In Romania a mai intrat recent un alt mare nume din transportul international - Willie Betz -, dar care a inceput timid cu o flota de doar cateva camioane. Ceva mai puternic a intrat operatorul germano-olandez Weberer cu un parc de aproximativ 40 de camioane.
Piata romaneasca a transportatorilor internationali de marfuri a fost estimata anul trecut la circa un miliard de euro, in crestere cu circa 20% fata de anul anterior, fiind foarte faramitata: doar 6 operatori au peste 100 de autocamioane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO