Companii

Pentru prima data scade semnificativ si piata auto second-hand

Pentru prima data scade semnificativ si piata auto second-hand
10.08.2009, 00:00 46

Inmatricularile de autoturisme second-hand au inregistrat la nivelul lunii iulie o scadere de aproape 70% comparativ cu perioada similara a anului trecut, la 11.374 de unitati, potrivit statisticilor Directiei Regim Permise si Inmatriculari Vehicule din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor.

Comparativ cu iulie 2008, cand a avut loc o adevarata "avalansa" a importurilor de masini second-hand din Europa de Vest pe fondul intrarii in vigoare a taxei de poluare, anul acesta cererea a inregistrat un recul semnificativ pe fondul dublarii valorii taxei in luna martie 2009. Si in ianuarie inmatricularile de masini la mana a doua au fost sub nivelul inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut, pe fondul modificarii taxei de poluare la mijlocul lunii decembrie, dar scaderea din iulie este aproape dubla comparativ cu cea inregistrata la inceputul anului.

Pentru inmatricularile de autoturisme noi luna iulie a fost cea de-a treia cea mai slaba din acest an, in scadere cu 50% comparativ cu pe-rioada similara a anului trecut, la 10.613 masini.

La nivelul primelor sapte luni, inma-tricularile de autoturisme noi au inregistrat un declin de aproximativ 57% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, la un nivel de 73.266 de unitati. In acelasi timp, inmatricularile celor second-hand au crescut cu 25%, la 140.450 de masini.

Dacia a inregistrat cel mai ridicat volum de autoturisme noi inmatriculate, de 4.172 de masini, in scadere cu 25% comparativ cu iulie 2008, una dintre cele mai mici scaderi inregistrate de marca autohtona de la inceputul acestui an.

In cazul autoturismelor second-hand, ca si anul trecut pe primul loc se afla Volkswagen, cu 3.155 de masini, urmat de Opel cu 2.788 de unitati si Ford cu 1.068 de autoturisme.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO