Companii

Preţul benzinei a fost majorat nejustificat, companiile nu reflectă câştigul - raport guvern

Mediafax: Preţul benzinei a fost majorat nejustificat, companiile nu reflectă câştigul
26.01.2011, 13:45 135

Preţul carburanţilor la pompă a fost majorat nejustificat peparcursul anului 2010, fără a fi determinat de evoluţia cotaţiilorde bursă la ţiţei, cursul valutar şi taxele percepute de stat, iaraproape toate companiile au raportat pierderi semnificative,câştigurile nefiind reflectate corespunzător.

Concluzia rezultă din raportul întocmit în cazul producătorilorşi distribuitorilor de benzină şi motorină, document aflat pe masapremierului şi obţinut de Mediafax.

Principalele companii care distribuie carburanţi în România suntOMV Petrom, Rompetrol, Lukoil, MOL şi OMV.

"Urmare analizelor de risc efectuate, a rezultat că, în perioadaanului 2010, piaţa pe care operează producătorii şi distribuitoriide carburanţi a suferit mutaţii remarcabile concretizate înpracticarea unor preţuri mari la pompă, în condiţiile în carecategoriile de cheltuieli cu costurile de producţie şi distribuţie(cu excepţia TVA şi accize) au rămas relativ constante sau auprezentat evoluţii nesemnificative. Pe cale de consecinţă, în modnormal din punct de vedere fiscal, această situaţie ar fi trebuitsă genereze profituri mult mai mari şi, prin urmare, impozit peprofit mai mare, precum şi TVA de plată majorată", se arată îndocument. Citiţi mai multe pe www.mediafax.ro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO