Companii

Profitul Electroaparataj continua sa scada

18.12.2002, 00:00 22

Profitul singurei companie listata la Categoria Plus a Bursei de Valori, Electroaparataj Bucuresti, a continuat sa scada si in trimestrul al treilea al acestui an.
Profitul aferent primelor trei trimestre a scazut in termeni reali cu 34% fata de perioda similara a anului trecut. In aceasta periaoda, compania a consemnat un profit net de 30,8 miliarde de lei (0,94 milioane de dolari).
Electroaparataj, ca multe din compeniile cu activitate de export a fost afectata de aprecierea in termeni reali (adica inflatia a fost mai mare decat devalorizarea) a monedei nationale in raport cu dolarul american. Ponderea exportului in totalul vanzarilor companiei este de aproximativ o treime.
Pe piata interna, principalii clienti ai companiei sunt Automobile Dacia, Sidex si Petrom. Un alt factor care a determinat scaderea rezultatelor companiei a fost scaderea cererii de echipamente electrice pe piata interna.
Scaderea profitului s-a realizat in conditiile scaderii usoare, aproximativ 10% in termeni reali, a cifrei de afeceri pe primele noua luni fata de cea din anul precedent. Vanzarile companiei au insumat in primele trei trimestre 369 miliarde de lei (10,6 milioane de dolari), fata de 330 miliarde de lei  (11,6 milioane de dolari.
Rezultatul din activitatea financiara a consemnat o scadere asemanatoare cu cea a rezultatelor din exploatare si continua sa reprezinte peste 40% din profitul societatii. Scaderea profitului din activitatea financiara s-a datorat scaderii veniturilor financiare, in special cele aferente diferentelor de curs valutar. Profitul din activitatea financiara pe primele noua luni a fost de 13,6 miliarde de lei.
Actiunile Electroaparataj sunt listate la Categoria a II-a a Bursei de Valori si la Categoria Plus. Aceasta din urma este o categotie virtuala, destinata companiilor care doresc sa introduca principiile guvernantei corporative, recomandata de OECD (Organizatia pentru Dezvoltare Economica si Cooperare),s care au ca scop ridicarea standardelor de transparenta a pietei de capital autohtone si protectia actionarilor minoritari. O parte din aceste principii erau deja prezente in statutul societatii inainte de listare la categoria virtuala.
Actionarul principal al Electroaparataj sunt fondurile Broadhurst si Lindsell, administrate de compania New Century Holdings. Cele doua fonduri detin 85% din actiunile producatorului de echipamante electrice.
Fondurilor de investitii Lindsell si Broadhurst, au devenit, in mai multe etape, actionar principal al celor mai importante companii romanesti din industria electrica si electrotehnica: Electroaparataj, Electrotehnica si Imsat Bucuresti. Strategia aplicata de cele doua fonduri de investitii in cadrul industriei de panificatie, prin fuzionaerea mai multor companii si formarea societatii Vel Pitar, ii determina pe unii analisti ai pietei de capital sa creada ca NCH va proceda intr-m mod asemanator si cu companiile detinute in indistria electrotehnica.
Actiunile Electroaparataj au se tranzactioneaza in prezent la preturi similare cu cele de la inceputul anului,1.500 -1.600 lei/actiune. Lunile mai si octombrie au insemnat insa cresterea pretului pana la 1.900, respectiv 2.200 lei/actiune, pe baza informatiilor aparute pe piata privind intentia NCH de isi mari cota detinuta din capitalul producatorului de echipamente electrice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO