Companii

Profitul net al OMV Petrom a crescut cu 4% în primul trimestru, iar vânzările au urcat cu 27%

Profitul net al OMV Petrom a crescut cu 4% în primul trimestru, iar vânzările au urcat cu 27%

Autor: Stefan Musgociu

11.05.2011, 08:52 885

Profitul net al OMV Petrom (SNP) a crescut cu 4% în primultrimestru, la 841 milioane lei (199 milioane euro) şi vânzările auavansat cu 27%, la 4,978 miliarde lei (1,178 miliarde euro),datorită preţului favorabil al ţiţeiului, potrivit raportuluifinanciar al companiei.

Pe partea financiară compania a consemnat un rezultat negativ de181 milioane lei, faţă de un profit de 14 milioane lei în primeletrei luni ale anului trecut, din cauza pierderilor din diferenţelede curs de schimb ca urmare a aprecierii leului în raport cudolarul.

"În primul trimestru am continuat să beneficiem de preţulfavorabil la ţiţei şi de efectele măsurilor de reducere acosturilor, implementate anterior. Am decis să închidem definitivrafinăria Arpechim, dat fiind că opţiunea vânzării, pe care amanalizat-o în trecut, nu s-a dovedit fezabilă. În E&P(Explorare şi Producţie - n.r.), pentru prima dată de laprivatizare, am reuşit să creştem debitele zilnice medii deproducţie dintr-un trimestru comparativ cu perioada similară aanului anterior, datorită producţiei mai mari de gaze în România şia volumelor de hidrocarburi mai mari în Kazahstan", a declarat înraportul financiar directorul general executiv al companiei,Mariana Gheorghe.

Ea a explicat că pe segmentul R&M (Rafinare şi Marketing -n.r.) performanţa operaţională a fost influenţată negativ de preţulridicat al ţiţeiului şi de persistenţa cererii scăzute, care au puspresiune pe volume şi pe marje. În acelaşi timp, în G&E (Gazeşi Energie - n.r.), creşterea cotei de import şi preţurile mai marila gazele de import au influenţat negativ rezultatele.

Cotaţia ţiţeiului Ural, preţ de referinţă pentru România, a fostcu 36% mai mare în primul trimestru din acest an faţă de perioadasimilară a anului trecut, potrivit companiei.

Profitul înainte de dobânzi şi impozite (EBIT) al grupuluiPetrom a fost de 1,192 miliarde lei (282 milioane euro), cu 26%peste valoarea din primele trei luni ale anului trecut.

EBIT CCA excluzând elementele speciale a crescut cu 31%,ajungând la 1,193 miliarde lei (282 milioane euro). EBIT CCAexcluzând elementele speciale este recalculat după eliminareaefectului net negativ al elementelor speciale, în valoare de 107milioane lei, şi a câştigurilor din deţinerea stocurilor, de 105milioane lei.

În Explorare şi Producţie, EBIT excluzând elementele speciale afost de 1,261 miliarde lei (298 milioane euro), cu 42% mai marecomparativ cu primul trimestru al anului trecut, datorită creşteriipreţurilor la ţiţei şi gaz condensat, ce au compensat integralcheltuielile mai mari de explorare şi impactul negativ alinstrumentelor de acoperire a riscului.

"Cu un nivel de 186.000 bep (barilil echivalent petrol-n.r.)/zi,producţia de ţiţei şi gaze a grupului a crescut cu 1% comparativ cuprimul trimestru, ca urmare a producţiei mai mari de gaze dinRomânia şi a producţiei îmbunătăţite de ţiţei şi gaze dinKazahstan", se arată în raport.

În Rafinare şi Marketing (R&M), Petrom a avut un rezultatnegativ EBIT CCA excluzând elementele speciale de 52 milioane lei,de aproape trei ori mai mare decât pierderile din primele trei luniale anului trecut, de 18 milioane lei.

"În pofida efectului pozitiv al operării unei singure rafinării,Petrobrazi funcţionând la o rată de utilizare crescută, rezultatula fost afectat de vânzările din marketing mai scăzute, de presiuneasporită asupra marjelor şi de nivelul ridicat al costurilor pentruconsumul propriu de ţiţei, ca efect al creşterii preţului laţiţei", se arată în raport.

În activitatea de Gaze şi Energie (G&E), valoarea EBITexcluzând elementele speciale a scăzut cu 39 milioane lei la 33milioane lei, reflectând costurile mai mari de achiziţie a gazelor,generate de creşterea cotei de import şi a preţurilor la gazele deimport precum şi de efectul negativ al ordinului ANRE, care impuneformarea unui coş de gaze interne şi de import pentru consumulintern, non-tehnologic, potrivit companiei.

Volumul vânzărilor consolidate de gaze în primul trimestru afost de 1,542 miliarde metri cubi, menţinându-se la nivelulînregistrat în primul trimestru al anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO