Companii

Proiect de 16 mil. euro pentru 250 de locuinte

07.08.2003, 00:00 176

Un nou ansamblu de locuinte va fi construit in doi ani in la marginea comunei Bragadiru, situata in sud-vestul Bucurestiului. Pentru constructia celor 250 de case vor fi necesare 16 milioane de euro, potrivit lui Nicolae Haliu, proprietarul terenului si initiatorul proiectului.
Casele vor fi construite in sistem de credit ipotecar, iar ansamblul - care este denumit Mihai Eminescu - va cuprinde zece tipuri de locuinte unifamiliale cu doua niveluri, cu suprafete cuprinse intre 130 si 300 de metri patrati. Fiecare vila va fi amplasata pe o parcela individuala de 450 mp. Terenul pe care va fi construit cartierul are o suprafata de 16 hectare (160.000 mp).
Locuintele vor avea un pret final de 385 euro/mp construit, pret care include casa, terenul aferent, viabilizarea acestuia, precum si taxa pe valoarea adaugata (TVA), potrivit lui Haliu. "Pretul unei vile este de 285 euro/mp construit, insa la aceasta suma se adauga costurile de viabilizare a terenului - 10.000 euro/lot - adica de racordare la utilitati (gaze, canalizare, energie electrica, telefon)", a declarat Haliu.
In plus, fiecare cumparator poate sa-si personalizeze locuinta, astfel ca pretul poate urca si mai mult. Haliu a spus ca pretul caselor din cartierul Mihai Eminescu poate varia intre 45.000 si 100.000 de euro.
Casele pot fi achizitionate prin credit ipotecar pe o perioada de 15-20 de ani, in conditiile impuse de bancile colaboratoare in acest proiect.
Lucrarile de constructie sunt executate de firmele Livatino din Braila si Vilacons din Bucuresti. Potrivit unui reprezentant al Livatino, constructia de la zero a unei locuinte dureaza intre 4 si 6 luni, in functie de conditiile meteo.
Printre dotarile locuintelor se numara tamplaria PVC cu geam termopan, gresie, faianta si parchet, bai utilate, centrala termica, in timp ce ansamblul va beneficia de imprejmuire exterioara, acces pazit, minicentru comercial etc.
In functie de vanzarile caselor din acest ansamblu, Haliu va porni un alt proiect, mai ambitios, care vizeaza constructia unui cartier mai mare, cu 2.400 de locuinte, pe un teren de 100 de hectare, amplasat la circa 500 de metri distanta de cartierul MIhai Eminescu. ”Cartierul va fi finalizat in aproximativ doi ani, insa, in functie de numarul solicitarilor, lucrarile ar putea fi terminate mai devreme. Avem deja 50 de potentiali clienti a caror solvabilitate va trebui verificata de banca”, a afirmat Haliu.
Accesul mai facil la creditele ipotecare a impulsionat in ultimul timp atat cererea pentru apartamente in cartierele aglomerate de blocuri, cat si constructia de case noi. De altfel, analistii apreciaza ca in urmatoarea perioada va creste semnificativ cererea pentru casele unifamiliale. Ca urmare, investitorii au inceput sa suplimenteze oferta.
Tot mai multe firme de constructii sau chiar din alte zone se lanseaza in aceasta afacere. Systemic Construct Group este una dintre companiile care dezvolta proiecte de construire de case in sistem de credit ipotecar, care are sapte contracte in derulare in zona Bucurestiului si pregateste proiecte la Timisoara si Satu Mare.
O alta companie din domeniu, Construct Group, are peste 300 de cereri pentru case situate in zonele Berceni, Baneasa - Doi Cocosi, Prelungirea Ghencea, sau in alte orase din tara precum Constanta sau Pitesti. Construct Group executa case pe structuri de lemn tip sandwich si-si crediteaza clientii in mod direct.
Un alt developer pentru proiecte de acest gen este compania Energi-Co Holding SRL, companie ce activeaza pe piata constructiilor si a instalatiilor. In mai, compania a lansat la Piatra Neamt proiectul de construire a cartierului rezidential Pietricica, cu 38 de locuinte in sistem duplex, realizate prin turnarea betonului armat in cofraje din polistiren expandat. bogdan.neagu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO