Companii

Proiect Termoelectrica de 250 mil. dolari

12.05.2005, 19:14 14

Termoelectrica intentioneaza sa realizeze o societate mixta pentru conversia pe huila a unui grup la centrala Braila, proiect estimat la circa 250 mil. $ (194 mil. euro).

Firmele interesate de participarea la proiect au posibilitatea sa depuna scrisori de intentie pana la mijlocul lunii iunie.

Surse din cadrul companiei au declarat ca varianta utilizarii huilei din import ca si combustibil pentru acest grup a fost luata in considerare in urma cresterii semnificative a pretului la pacura si la gaze naturale.

"Cotatiile la bursa pentru hidrocarburi continua sa ramana ridicate. Prin urmare, trebuie sa luam in considerare care este combustibilul cu o anumita stabilitate si care poate asigura un pret de productie mai bun", au spus sursele citate, aratand ca pentru huila din import exista furnizori importanti si cu o oferta substantiala.

In plus, daca negocierea cu furnizorul este directa, se pot incheia contracte de aprovizionare pe termen lung. Astfel, costul combustibilului, care reprezinta pana la 70% din pretul de producator al energiei electrice, poate fi unul avantajos.

Potrivit oficialilor companiei, lucrarile constau in instalarea unui cazan nou pe huila la grupul 4 de 330 MW al termocentralei Braila, cu toate echipamentele necesare. De asemenea, vor fi realizate si modernizarea turbinei existente si a auxiliarelor sale, precum si montarea unei noi instalatii de automatizare.

Termoelectrica are in vedere constituirea unei societati mixte, care va fi majoritar privata si va functiona ca un producator independent de energie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24