Companii

PwC isi avertizeaza clientii asupra cresterii taxelor de audit

13.12.2002, 00:00 25

PricewaterhouseCoopers, cea mai mare firma de contabilitate din lume, a avertizat ca ar putea renunta la cativa clienti importanti, pentru ca activitatile sale ar putea deveni neprofitabile, totul pe fondul scandalului Enron.
Samuel DiPiazza, directorul executiv al PwC, a declarat ca firma nu va mai lucra cu companiile care refuza sa plateasca taxe mai mari de auditare. DiPiazza a mai spus ca PwC ar mai putea renunta si la companiile care refuza sa plateasca contravaloarea unor servicii, cum ar fi cele de evaluare, servicii ce ajuta compania sa elaboreze un raport corect de auditare.
Cele patru mari firme globale de contabilitate (PwC, Deloitte&Touche, Ernst&Young si KPMG) au fost obligate sa-si reevalueze strategiile dupa izbucnirea scandalului Enron si caderea Andersen, fostul auditor al companiei americane din sectorul energetic.
Declaratiile facute de DiPiazza scot in evidenta faptul ca firmele de contabilitate sunt din ce in ce mai ingrijorate in legatura cu riscurile mari si castigurile potential scazute caracteristice in prezent activitatilor de audit.
Dupa scandalul din jurul Enron si altor firme americane, firmelor de contabilitate le este din ce in ce mai greu sa desfasoare activitati diferite de cele de auditare, cum ar fi cele de planificare fiscala. Drept urmare, firmele nu vor mai fi capabile sa ofere discounturi importante clientilor pe care-i auditeaza, discounturi care se bazau initial pe o mare varietate de servicii furnizate.
In noul climat, in cazul in care companiile listate refuza sa plateasca taxe mai mari de auditare, firmele de auditare ar putea ajunge la concluzia ca activitatile desfasurate nu sunt profitabile.
In prezent, lupta cea mai acerba dintre cele patru firme se da pe segmentul serviciilor non-audit. In alta ordine de idei, DiPiazza a avertizat ca datorita noii legislatii americane legate de managementul companiilor si contabilitate, firmele multinationale vor fi din ce in ce mai greu de auditat. DiPiazza a mai aratat ca reglementarile propuse cu privire la independenta auditorilor vor afecta de asemenea calitatea auditarilor. Acesta a indemnat SEC sa desemneze un nou presedinte in scopul recastigarii increderii investitorilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO