Companii

Renault are mari sanse sa ajunga la 80% din Dacia

01.08.2000, 00:00 17



Majorarile de capital efectuate de producatorul francez Renault la societatea pitesteana Dacia lasa actionarii minoritari mult in urma, acesta avand mari sanse de a ajunge sa detina peste 80% din capitalul producatorului roman de autoturisme, in urma celei de-a doua etapa de majorare de capital, convenita cu FPS la privatizarea societatii.

Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) a societatii Automobile Dacia Pitesti a aprobat, la sfarsitul saptamanii trecute, majorarea capitalului social actual cu alte 661,747 miliarde de lei, reprezentand echivalentul a 30,4 milioane dolari la cursul de schimb BNR din 27 iulie.

Operatiunea se va realiza prin emisiunea unui numar de 661.747.200 de actiuni cu valoarea nominala de 1.000 lei. In ultima sedinta a saptamanii trecute, actiunile Dacia au inchis la 500 lei/actiune. In aceste conditii este putin probabil ca ceilalti actionari semnificativi, fondurile de investitii Broadhurst si Romanian Investment Company Cyprus, isi vor exercita dreptul de preemptiune, fapt care va aduce o diluare si mai mare a pozitiilor acestora in structura de actionariat.

"Aceste majorari succesive reprezinta de fapt un abuz grav al actionarului majoritar, avand in vedere ca pentru referinta se foloseste un capital evaluat ultima oara in anul 1994 iar in ultima AGA a fost refuzata reevaluarea acestuia. In plus, actionarilor minoritari le este refuzata furnizarea oricaror informatii cu privire la viitorul Dacia", a declarat pentru Ziarul Financiar Andrei Siminel, reprezentantul fondului de investitii Broadhurst, cel mai important investitor pe piata romaneasca de capital.

In urma incheierii primei etape de majorarii capitalului social, convenit de Renault cu FPS la data incheierii contractului de privatizare, cota detinuta de firma franceza a crescut de la 50,96% la 73,29%.

"Actiunile Dacie trebuiesc cumparate la pretul actual pentru ca este putin probabil ca actionarii minoritati sa se lase diluati sub 10%", a spus Catalin Toderita, director de operatiuni la Financial Investments.

Sumele rezultate in urma majorarii capitalului social vor fi utilizate pentru realizarea planului de investitii al actionarului majoritar Renault, prevazut in contractul de cumparare incheiat cu FPS, precum si pentru obtinerea de fonduri pentru realizarea programelor de investitii, conform hotararilor AGA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24