Companii

Reorganizarea fabricii de vagoane Meva s-ar putea face după modelul folosit la Flanco

Reorganizarea fabricii de vagoane Meva s-ar putea face după modelul folosit la Flanco

Cele trei fabrici ale lui Cristian Burci, intrate în insolvenţă anul trecut, au fost creditate cu 504 milioane de lei (120 mil. euro) de către RBS Bank România, ING Bank, Citibank Europe şi Piraeus Bank

Autor: Mirabela Tiron

02.06.2011, 23:52 1256

Planul de reorganizare al Meva a fost aprobat de AdunareaGenerală a Cre­di­to­rilor, po­tri­vit Casei de InsolvenţăTransil­vania (CITR), administratorul ju­diciar al com­paniei.Acesta pre­vede continuarea acti­vi­tăţii co­mer­ciale, vânzareafon­dului de comerţ (activele- te­renuri, instalaţii, marca,em­blema, vadul comercial), dis­tribuiri eşa­lonate cătrecre­ditori, precum şi men­ţi­ne­rea celor 250 de angajaţi,po­tri­vit datelor transmise de CITR.

Reorganizarea se va face în 18 luni. În următoarea pe­rioa­dăvor fi supuse vo­tului şi planurile de reor­ganizare ale fabricilorAstra Vagoane Arad şi Romvag.

"Se urmăreşte cooptarea unui investitor într-o nouă societate.Prin trecerea pe o nouă firmă a activelor unei companii se scapă deistoricul ei. Reorganizarea Meva s-ar putea face după modelulFlanco", a spus Radu Lotrean, managing partner al CITR. El nu adorit să comenteze vizavi de cum ar putea să arate noua structură aacţio­na­riatu­lui şi nu a vrut să ofere informaţii privindim­pli­carea lui Cristian Burci în viitoarea structură deacţionariat. La Flanco, vechii acţio­nari nu mai fac parte din nouacompanie.

Reprezentanţii grupului con­trolat de Cristian Burci nu au pututfi contactaţi pen­tru informaţii.

Lotrean a mai precizat că important este faptul că s-a atinsscopul sta­bilit, res­pec­tiv cel legat de con­tinuarea activităţiifabricii. El a mai menţionat că reor­ga­nizarea societăţii princon­tinuarea activităţii cu­ren­te are drept consecinţă o acoperiremai mare a creanţelor, precum şi posibilitatea de a avea însocietate un partener comercial de încredere. În cazul Flanco,intrat în insolvenţă în 2009 şi al cărui administrator judiciar afost tot CITR, s-a vândut fondul de comerţ către grupul Asesoft,deţinut de Sebastian Ghiţă şi Iulian Stanciu (au preluat 60% dinacţiuni), în timp ce restul titlurilor au rămas băncilorcreditoare, respectiv ING Bank, UniCredit Ţiriac Bank şi BRD.

Trecerea activelor pe o nouă firmă poate duce la radierea şifalimentul com­paniei care îşi vinde fondul de comerţ, aşa cum s-aîntâmplat în cazul firmei de curierat Curiero (al cărei fond decomerţ a fost preluat de Octavian Radu, vechea firmă fiindradiată).

Dacăla începutul anului adminis­tra­torii judiciari ai fabricilor luiBurci de­clarau că se uită după un investitor care să preiapachetul majoritar la cele trei fabrici, vizându-se un share-deal,acum vorbesc inclusiv despre un asset deal, ce ar implica preluareaactivelor şi înregistrarea lor pe o nouă firmă.

Spre deosebire de un "share deal", prin care cumpărătorul armoşteni toate datoriile societăţii, un "asset deal" protejeazăpractic cumpărătorul de aceste datorii.

Oficialii administratorilor judiciari au declarat că se discutăcu mai mulţi po­ten­ţiali investitori, însă nu s-a finalizatnimic.

Compania Meva a obţinut în 2009, când avea 1.198 de angajaţi, ocifră de afa­ceri de 61,4 milioane de euro şi pierderi de 5mi­lioane de euro, potrivit datelor de la Mi­nisterulFinanţelor.

Cele trei fabrici ale lui Cristian Burci, intrate în insolvenţăanul trecut, au fost creditate cu 504 milioane de lei (120 mil.euro) de către RBS Bank România, ING Bank, Citibank Europe şiPiraeus Bank. Va­loarea de piaţă a activelor celor trei fabriciaflate în insolvenţă Astra Vagoane Arad, Meva şi Romvag, cu afaceride 230 mil. euro în 2009 şi controlate de grupul internaţionalRailway Systems (IRS) al lui Cristian Burci, se ridică la 103milioane de euro, potrivit datelor de la administratoriijudiciari.

Toţi cei 2000 de angajaţi din cele trei fabrici aflate îninsolvenţă, Astra Vagoane Arad, Meva şi Romvag, controlate degrupul internaţional Railway Systems (IRS) al lui Cristian Burci,au fost trimişi în şomaj tehnic de aproape două săptămâni. Recentaceştia şi-au primit salariile pe lunile martie şi aprilie, băncilefiind cele care au asigurat plata salariilor, potrivitadministratorilor judiciari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO