Companii

Restructurarea a diminuat profitul la Electroaparataj

10.03.2003, 00:00 21

Producatorul de aparatura electrica Electroaparataj Bucuresti a incheiat anul 2002 cu un profit net de 36,4 miliarde de lei (1,1 milioane de dolari), conform rezultatelor preliminare. Fata de anul anterior profitul a consemnat o scadere  in termeni reali de aproape 40%.
Anul 2002 a fost cel de-al saselea an de restructurare la Electroaparataj. Procesul vizeaza cresterea productivitatii si reducerea costurilor. In cadrul procesului de restructurare, compania a reusit o dublare a productivitatii, in principal prin diminuarea numarului de salariati.
Producatorul de aparatura electrica a inceput, imediat dupa privatizare, un program de investitii si restructurari care a redus numarul angajatilor de la 3865 la 1836 acum si a marit productivitatea muncii de la 4.300 de euro/salariat la 8.200 de euro/salariat.
Anul trecut,  cifra de afaceri a Electroaparataj a ramas practic neschimbata in jurul valorii de 15 milioane de dolari. Vanzarile Electroaparataj au totalizat anul trecut 476 miliarde de lei. Conducerea companiei afirma ca anul acesta va fi ultimul de stagnare a vanzarilor, rezultatele procesului de restructurare urmand sa fie vizibile incepand de anul viitor.
Compania  este specializata in fabricarea produselor electrocasnice, subansamble auto si corpuri de iluminat.
Aproximativ 40% din vanzari sunt realizate prin contracte pe piata interna, in special catre foste sau actuale societati de stat, care datorita modului de proiectare trebuie sa foloseasca echipamente produse de Electroaparataj. Unul din principalii clienti este Automobile Dacia, care detine o pondere de 20% din vanzarile companiei.  Totodata, aproximativ o treime din productie este destinata exportului.
La finele anului trecut,  compania avea datorii de 31,6 miliarde de lei, din care mei putin de un procent reprezentau plati restante si avea de primit peste 80 miliarde de lei.
Electroaparataj a fost vanduta de stat in urma cu cinci ani catorva fonduri de investitii care au preluat compania pentru a o eficientiza si a o vinde mai departe catre un investitor strategic. Anul trecut,  fondurile de investitii Romanian Investment Company  si Societe Generale Romania Fund si-au vandut participatiile, cumparaturul fiind cel de-al treilea actionar important al companiei, fondul Broadhurst, care a ajus la o detinere de 85%. Brokerii vorbesc despre posinilitatea unei fuziuni cu alte companii detinute de Broadhurst in domeniul electrotehnic.
Electroaparataj este cotata la categoria a II-a a Bursei de valori Bucuresti, fiind totodata singura listata la categoria Plus a Bursei, care presunune o transparenta sporita a activitatii. Sociatatea are un capital social de 131,4 miliarde lei, impartit in actiuni cu valoare nominala de 1.000 de lei. Actiunile se tranzactioneaza in jurul pretului de 1.700 lei/actiune, ultima tranzactie s-a realizat la 1.740 lei/actiune, la care capitalizarea bursiera a companiei este de 6,8 milioane de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO