Retail&Agrobusiness

APIA a achitat 23% din subvenţiile aferente campaniei agricole din 2015, adică 337 mil. de euro din 1,59 mld. cât are de achitat până la sfârşitul lui iunie

APIA a achitat 23% din subvenţiile aferente campaniei...

Autor: Roana Rotaru

28.04.2016, 19:18 283

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a anunţat că a trimis spre plată  aproximativ 337 milioane de euro pentru un număr de peste 725.000 de fermieri, înregistrând un grad de achitare de 23%  din 1,59 miliarde de euro cât are de achitat instituţia fermierilor, pentru campania agricolă din 2015, plăţi pentru care termenul limită este 30 iunie 2015.

„Vreau să vă asigur şi pe dumneavoastră (jurnaliştii prezenţi în sală – n. red.) şi vreau să-i asigur şi pe fermieri că în continuare depunem tot efortul. Vreau să vă spun că şi sâmbăta şi duminca colegii noşti au lucrat în teritoriu, şi noi am lucrat aici şi am făcut autorizări la plata, transferuri în contabilitate. Se poate verifica. Facem tot ceea ce este posibil că toate plăţile să ajungă către fermieri. Sigur, nu e foarte simplu să construieşti din nimic ceva, şi să poţi ajunge în această fază. Cred că este un merit al nostru, al tuturor”, a declarat Ioan Merca, şeful APIA, într-o conferinţă organizată la sediu instituţiei.  

Mulţi fermieri s-au plâns că nu au primit banii în conturi, motiv pentru care au făcut sesizări atât către APIA, cât şi în mass media. Nicolae Horumbă, director general adjunct APIA explică că majoritatea celor care nu au primit bani se află sub control administrativ, pe când alţii fie au uitat că au primit un avans şi se plâng de suma mică, fie au predat un cont invalid în care să le fie transferaţi banii.

 „Sunt mai multe situaţii pentru fermierii selectaţi la control, este vorba despre controalele efectuate la faţa locului sau prin teledetecţie pentru circa 45-47.000 de fermieri. Pentru cei mai mulţi lucrurile s-au clarificat, şi vor putea intra la plată. În ceea ce priveşte celelalte discuţii, primim suficiente plângeri la APIA în cele mai multe cazuri, fermierii care au primit banii nu au fost atenţi că au primit plata în avans, unii dintre ei au uitat şi sunt surprinşi de sumele mici pe care le primesc. Mai există o categorie de fermieri dintre cei autorizaţi la plata, circa 3.000, pentru care au fost făcute ordinele de plata şi înainte băncilor, dar s-au întors înapoi pentru că contul era invalid”, a explicat Nicolae Horumbă, director general adjunct APIA.

APIA explică că plăţile s-au făcut mai greoi din cauza că a trebuit refăcut sistemul informatic de la zero, odată cu noua Politică Comună Agricolă, şi să treacă de la 21 de scheme de plată, la 81 de scheme de plată, de patru ori mai multe, însă asigură că la anul această problemă nu va mai exista.

Din cele 337 mil. de euro trimise spre plată, peste 268 mil. de euro sunt din fonduri europene (Fondul European pentru Orientare si Garantare Agricola), iar peste 69 mil. de euro din bugetul naţional. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO