Retail&Agrobusiness

Liviu Dobre, CEO, Agricover Holding: Pentru creşterea valorii adăugate în agricultura românească e nevoie de schimbarea tehnologiilor în fermă şi de schimbarea generaţională

ZF Agriculture Summit 2023

Liviu Dobre, CEO, Agricover Holding: Pentru creşterea...

Autor: Alexandra Matei

30.10.2023, 12:43 116

Pentru ca fermierii români să îşi poată creşte valoarea adăugată este nevoie, în primul rând, de o schimbare a tehnologiilor în ferme şi de schimbarea generaţională, a spus Liviu Dobre, CEO al Agricover Holding, în timpul evenimentului ZF Agriculture Summit 2023.

„Cel mai important pentru fermierul român este să se adapteze legislaţiei care vine. Vin bani pentru fermieri, dar există foarte multe condiţionalităţi legate de mediu. Fermierii români trebuie să îşi adapteze tehnologia. E un lucru bun că au crescut, că au consolidat fermele şi au ajuns la un nivel care să le dea stabilitate. Noi suntem alături de ei în iniţiativele pe care le au în zona integrării verticale. Sunt fermieri care aleg să investească în ferme de bovine, de carne sau de lapte, fermieri care încearcă procesarea şi vânzarea de produse finite către retail. Baza este însă schimbarea tehnologiilor în fermă şi schimbarea generaţională”, a detaliat el.

Anul 2023 este un an greu pentru fermierii români, dar nu unul mai dificil decât 2020 sau 2017, afirmă acesta. Greutăţile, explică el, apar acum pentru că anul trecut cei mai mulţi fermieri au înfiinţat culturile la un nivel de cost maxim şi au vândut anul acesta la un nivel de preţ pentru comodităţi mic.

„Nu anticipăm probleme majore, dar este un an în care toţi jucătorii trebuie să sprijne sectorul producţiei agricole”, a mai adăugat Liviu Dobre.

Alte declaraţii:

Fermierii români, în ultimii zece ani, au avut cea mai mare rată de creştere a productivităţii din Europa. Sigur că am pornit de jos, dar am recuperat. Astăzi, fermierii din România, care exploatează profesional, au productivităţi similare cu cele din UE sau din lume.

Agricultura se va schimba, tehnologiile din agricultură se schimbă. Vorbim de tehnologii de conservare a apei în sol pentru că marea majoritate a agriculturii din România încă nu foloseşte o tehnologie care să conserve apa în sol.

Este foarte importantă agricultura de precizie, de a aplica ceea ce trebuie, cât trebuie şi când trebuie, lucrul acesta ajutând eficienţa economică a fermelor. Marea majoritate a companiilor din agribusiness se uită astăzi către această nouă agricultură. Trebuie cu toţii să ne uităm spre viitor.

Marea majoritate a fermierilor din România sunt la vârsta a doua sau a treia. Generaţiile în ferme trebuie schimbate. Simţim nevoia ca statul român să ajute tinerii fermieri astfel încât ei să poată să preia frâiele fermelor pe care azi le conduc părinţii lor.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO