Retail&Agrobusiness

Marius Elvis Cazacu, Teldo Trans: Evoluţia dobânzilor reprezintă un factor important în ecuaţia unui business, dar în momentul de faţă cel mai mult ne preocupă scăderea consumului, care se vede clar în piaţă

ZF Investiţi în România-Craiova

Marius Elvis Cazacu, Teldo Trans: Evoluţia dobânzilor...

Autor: Cristina Bellu

23.10.2023, 14:18 166

Menţinerea dobânzilor la nivelul actual reprezintă un factor care poate fi gestionat de majoritatea businessurilor, dar principala problemă în momentul de faţă o reprezintă încetinirea consumului, evoluţie remarcată de antreprenorii locali, mai ales a celor care vând în piaţa internă, consideră  Marius Elvis Cazacu, acţionar Teldo Trans, companie din Caracal care produce mezeluri.

“Dobânzile sunt extrem de imprtante în ecuaţia unui business, dar până la urmă, cel puţin în cazul meu, consider că dobânzile sunt la un nivel digerabil, nu sunt chiar atât de apăsătoare. Cel mai mult mă preocupă scăderea consumului, care se vede clar în piaţă. Şi acest lucru se întâmplă după ce noi venim dintr-o perioadă grea, în care noi, antreprenorii, ne-am luptat cu o serie de evenimente pe care nu le-am luat în calcul, de la perioada COVID până la războiul din Ucraina. Tot impactul pe care aceste perioade le-au avut pe diverse ramuri, personal, pe un an de zile nu am putut să mai aşez preţuri corecte în piaţă din cauza creşterilor succesive de preţuri la materia primă”, a spus Marius Elvis Cazacu prezent luni la evenimentul ZF Investiţi în România organizat la Craiova.

Alte declaraţii:

♦ Avem o presiune foarte mare din punct de vedere fiscal, mai ales că venim după o perioadă în care lucrurile nu au funcţionat în economie. Am prefera să existe un plan foarte bine pus la punct. Aş prefera să am posibilitatea să fac achiziţia de materie primă din ţară. În momentul actual, oricât mi-aş dori acest lucru, 80% din materia primă pe care o folosesc, respectiv carnea de porc, vine din import.

♦ Sunt două aspecte pentru care se întâmplă lucrul acesta – în primul rând pe piaţa internă este un deficit de carne de porc. Industria crescătorilor de carne de porc a fost foarte afectată de pesta porcină. Apoi, dacă vrei să ajungi cu produsele într-un lanţ mare de magazine ai nevoie ca materia primă să aibă ştampila ovală, adică să nu fie dintr-o zonă cu pestă porcină. Automat, nu mai poţi să faci achiziţia din ţară, şi atunci te duci către zone care pot să furnizeze materia primă. Lucrurile sunt în lanţ. De aceea, în industria mea, consider că este foarte important ca structura să fie pe orizontal, să ne putem procura de aici toată materia primă. Eu am business şi pe zona sectorului vegetal şi nici aici nu am reuşit să închid lanţul până acum. Sunt într-o perioadă de tranziţie cu afacerea, dar este păcat că România vinde cerealele către alte state şi noi suntem obligaţi să cumpărăm carne de porc din alte pieţe externe.

♦ Trebuie să existe un plan de acţiune care să cuprindă o perioadă mai lungă de timp. Ar trebui să apară din nou fermele care au matcă de porci, linii, abatoare, să existe un lanţ complet în România.

♦ Iau în calcul inclusiv construirea unei ferme proprii de porci. În acest moment sunt în stadiu avansat cu o stacare pentru silozuri, după care, probabil va apare şi ferma de porci. Deşi nu mi-aş dori acest lucru. Antreprenorii sunt atât de aglomeraţi la acest moment, găsim forţă de muncă şi oameni dedicaţi foarte greu. Probabil că pe întreg lanţul ar trebui să existe câte un antreprenor decât situaţia în care fiecare dintre noi să încercăm să închidem lanţul. Noi îl închidem dintr-o necesitate la acest moment. Dacă am găsi piaţă sau materia primă în ţară, nu aş tinde să merg pe lanţul complet. Statul are trebui să elaboreze planuri foarte clare pentru asigurarea întregului lanţ de aprovizionare cu materie primă.

♦ Ar trebui ca la nivelul industriei să avem planuri foarte clare, pe care să le urmărim toţi.

 
 
 


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO