Preţul cărnii de porc ar putea ajunge la 6 euro/kilogram în următorul an, de trei ori mai mare decât în 2018, din cauza scăderii masive a efectivelor de porci, odată cu apariţia pestei porcine africane, a spus Radu Timiş, preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii.
„Anul acesta preţurile s-au dublat la carnea de porc, iar anul viitor se vor tripla. Carnea de porc a ajuns să fie 4 euro/kg la raft. Ce se va întâmpla cu industria noastră? Se va duce înspre carnea de pui, oaie sau vită şi vor creşte şi preţurile cărnii de pui, oaie sau de vită. Jumătate din proteina naţională am pierdut-o. Suntem foarte aproape de o nouă criză alimentară“, a spus Radu Timiş, preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii (ARC), în cadrul conferinţei de presă „Viitorul industriei de creştere şi procesare a cărnii de porc“.
Preţul produselor alimentare a atins în noiembrie 2019 un nivel maxim de creştere din ultimii doi ani, până la 9,5%, de la 5,9% în luna precedentă, conform ultimului raport al FAO. Preţul cărnii a înregistrat cea mai mare creştere lunară, de 4,6%, care a determinat accelerarea creşterii anuale până la 17,2%.
În prezent, pesta porcină evoluează în 254 de localităţi din 28 de judeţe, cu un număr de 709 focare, potrivit ANSVSA. Din iulie 2017 până în prezent au fost eliminaţi peste 540.000 de porci afectaţi de boală şi au fost diagnosticate peste 2.300 de cazuri la mistreţi.