Retail&Agrobusiness

O piaţă în fierbere: Preţul cărnii de porc ar putea ajunge în 2020 la 6 euro/kilogram, triplu faţă de 2018

Radu Timiş, preşedintele Aso­ciaţiei Române a Cărnii

Radu Timiş, preşedintele Aso­ciaţiei Române a Cărnii

Autor: Florentina Niţu

12.12.2019, 00:07 1413

Preţul cărnii de porc ar putea ajunge la 6 euro/kilogram în urmă­torul an, de trei ori mai mare decât în 2018, din cauza scăderii masive a efectivelor de porci, odată cu apariţia pestei porcine africane, a spus Radu Timiş, preşedintele Aso­cia­ţiei Ro­mâne a Cărnii.

„Anul acesta pre­ţurile s-au dublat la carnea de porc, iar anul viitor se vor tripla. Carnea de porc a ajuns să fie 4 euro/kg la raft. Ce se va întâmpla cu industria noastră? Se va duce înspre carnea de pui, oaie sau vită şi vor creşte şi preţurile cărnii de pui, oaie sau de vită. Jumătate din proteina naţională am pierdut-o. Suntem foarte aproape de o nouă criză alimentară“, a spus  Radu Timiş, preşedintele Aso­ciaţiei Române a Cărnii (ARC), în cadrul conferinţei de presă „Viitorul industriei de creştere şi procesare a cărnii de porc“.

Preţul produselor alimentare a atins în noiembrie 2019 un nivel maxim de creştere din ultimii doi ani, până la 9,5%, de la 5,9% în luna precedentă, conform ultimului raport al FAO. Preţul cărnii a înregistrat cea mai ma­re creştere luna­ră, de 4,6%, care a de­terminat ac­ce­lera­rea creşterii anuale până la 17,2%.

În prezent, pes­ta porcină evo­lu­ează în 254 de lo­calităţi din 28 de ju­deţe, cu un număr de 709 focare, po­trivit ANSVSA. Din iulie 2017 până în prezent au fost eliminaţi peste 540.000 de porci afectaţi de boală şi au fost diag­nosticate peste 2.300 de cazuri la mistreţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO