Retail&Agrobusiness

VIDEO ZF LIVE. Alina si Daniel Donici, Artesana. Brandul de lactate Artesana a intrat în cinci lanţuri de retail. „Anul viitor ajungem la 2 milioane de euro“

Autor: Ştefan Stan, Alexandra Marcu

24.09.2015, 00:06 879
Brandul de lactate Artesana, pus pe picioare de soţii Alina şi Daniel Donici din Tecuci ( jud. Galaţi), a ajuns la trei ani de la lansare să fie distribuit în reţele de magazine precum Carrefour, Cora, Auchan, Mega Image şi Billa.
 
„Suntem în discuţii pentru a intra cu brandul Artesana şi în reţeaua de hipermarketuri Kaufland“, a spus Daniel Donici în cadrul emisiunii ZF Live.
 
Cei doi antreprenori au pus bazele Artesana în 2012 după ce au vizitat o fabrică de lactate din Spania şi au gustat produsele lor tradiţionale. Produsele Artesana sunt făcute după o reţetă spaniolă.
 
Primul contract mare a fost semnat cu lanţul de hipermarketuri Auchan, după care micul producător a reuşit să convingă marea majoritate a retailerilor să pună iaurturile şi brânzeturile Artesana pe rafturile lor.  „Locul la raft este limitat, toată lumea vrea să fie acolo“, au spus antreprenorii la ZF Live.
 
Însă, la începuturi familia Donici a mers la târguri de specialitate pentru a-şi putea promova şi vinde produsele. Astăzi, a ajuns să se „bată“ la rafturi cu nume internaţionale precum Danone sau Hochland. Cu toate acestea, cei doi antreprenori sunt de părere că pentru a putea câştiga consumatori este nevoie să te diferenţiezi la raft. Astfel, au introdus pe piaţă iaurturi în ambalaj de sticlă, cu sigiliu, iar în plus fac manual operaţiunile de umplere, etichetare, ştanţat sau ambalat.
 
„Am vrut să fim o alternativă la marii procesatori. Produsele noastre sunt făcute în special pentru copii, folosim lapte integral, nu îl omogenizăm şi nu îi scoatem smântâna. (...) Lactatelor Artesana costă cu 25-30% mai mult faţă de celelalte branduri prezente pe piaţa din România“, au spus cei doi fondatori ai Artesana.
 
Artesana produce 60.000 de borcane de iaurt pe lună, dar are în portofoliu şi brânzeturi. Un alt pas pe care vor să îl facă soţii Donici este acela de a produce şi distribui brânzeturi maturate. „În România nu există cultura asta de a consuma brânzeturi maturate, ne batem cu produsele de import. Iaurturile au fost motoarele care au împins afacerea.“
 
Cei doi antreprenori din Galaţi spun că anul acesta firma lor va avea o cifră de afaceri de 1,2 mil. euro, de două ori mai mult decât în 2014.  „La anul vrem să ajungem la o cifră  de afaceri de 2 milioane de euro. Ne gândim şi la export”.
 
 
Cum a luat naştere Artesana
 
Pentru a pune pe picioare afacerea, Alina şi Daniel Donici, au avut nevoie de 1,2 milioane de euro, dintre care 500.000 de euro au provenit dintr-un credit bancar, 250.000 de euro din fonduri europene şi restul de la cunoştinţe.
 
„Reţeta pentru lactate este una spaniolă, dar am adaptat-o la cerinţele locale. Folosim lapte românesc, avem contracte cu furnizori din apropierea municipiului Tecuci”.
 
Până în august 2015, cei doi au reuşit să plătească o mare parte din datorii şi iau în calcul o nouă investiţie de 200.000 de euro. „Ne gândim să ne extindem, să automatizăm procesele, dar credem în politica paşilor mărunţi, iar când vom ajunge la o cifră de afaceri de 6 milioane de euro o să ne oprim”, spune Alina Donici.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO