Companii

Reuters foloseşte Topul celor mai valoroase companii din România publicat de Ziarul Financiar pentru a evalua veniturile din privatizare

Analiză Reuters, pe baza calculelor ZF: Privatizările ar putea creşte PIB-ul României cu 1% în 2012

Autor: Paul Comsa

15.03.2012, 17:39 699

Prestigioasa agenţie de ştiri Thomson Reuters foloseşte ca reper Topul celor mai valoroase companii din România realizat de Ziarul Financiar pentru a calcula încasările pe care privatizările companiilor din energie le-ar putea aduce la bugetul de stat. Analiştii Reuters estimează că veniturile obţinute din vânzarea participaţiilor la Petrom, Hidroelectrica, Nuclearelectrica şi Romgaz, precum şi a 10% din Transgaz, ar putea contribui la buget cu aproximativ 1% la PIB-ul României din acest an, ceea ce înseamnă 1,3 mld. euro. Ziarul Financiar publică în fiecare toamnă Anuarul celor mai valoroase companii din România, aflat în prezent la a 6-a ediţie.

În ediţia din 2011, cele mai valoroase cinci companii sunt: Petrom, Hidroelectrica, Orange, Romgaz şi Vodafone. Hidroelectrica este evaluată la 3,5 mld. euro, iar Romgaz la 2,7 mld. euro. Nuclearelectrica, pe locul 9 în top este evaluată la 1,34 mld. euro. Statul va vinde 15% din Romgaz de pe care va putea încasa astfel 300 mil. euro, iar 10% din Hidroelectrica înseamnă 350 mil. euro. 10% din Nuclearelectrica valorează circa 130 mil. euro. Însă în cazul Hidroelectrica şi Nuclearelectrica vor fi majorări de capital, deci banii nu vor intra la stat.

România ar putea da startul, odată cu oferta Transelectrica, la o nouă campanie de privatizări care va include vânzarea celor mai profitabile companii din tot lanţul energetic.

"De succesul sau eşecul ofertei publice Transelectrica depinde soarta privatizărilor viitoare ale marilor companii de stat. Pentru piaţa financiară românească, privatizările ar reprezenta o gură de oxigen", apreciază Dan Weiler, şeful Diviziei de finanţare corporativă şi investiţii din cadrul BCR şi al consorţiului bancar care administrează privatizarea Transelectrica.

Alături de Transelectrica, statul român se pregăteşte să listeze pe bursă pachete minoritare şi din alţi giganţi energetici, precum Romgaz, Hidroelectrica şi Nuclearlectrica. La aceste venituri s-ar putea adăuga vânzarea participaţiei de la Petrom şi a 10% din Transgaz.

"Este un început. Deciziile luate de noul guvern ar putea deschide porţile din calea fluxurilor investiţionale sau le-ar putea închide la loc", consideră analistul Daniel Hewitt de la Barclays Capital.

"Guvernul se confruntă cu următoarea dilemă: fie face rost de fondurile necesare pentru a majora salariile, fie taie din contribuţiile sociale şi menţine acelaşi nivel al deficitului bugetar", explică Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO