Burse - Fonduri mutuale

Start pentru vânzarea de către stat a 15% din transportatorul naţional de energie. Investitorii au subscris 2,5% din oferta Transelectrica, dar bătaia se dă în ultimele zile

Start pentru vânzarea de către stat a 15% din transportatorul naţional de energie. Investitorii au subscris 2,5% din oferta Transelectrica, dar bătaia se dă în ultimele zile

Autor: Andrei Chirileasa

15.03.2012, 00:07 1037

Deschiderea ofertei de vânzare pe bursă a 15% din acţiunile Trans­elec­trica Bucureşti (TEL), compania care deţine monopolul transportului de energie electrică din România, a fost marcată de o scădere cu 4,5% a acţiunilor companiei pe bursă.

Explicaţia este că preţul minim aprobat de Guvern pentru vânzarea acţiunilor deţinute de Ministerul Economiei este de 14,9 lei, cu 12,5% mai mic decât ultimul preţ de tranzacţionare de luni, de 17,06 lei. Astfel, unii investitori au decis să vândă pe bursă acţiunile pe care le deţin la Transelectrica şi să încerce să cumpere în ofertă la un preţ mai mic.

Până la finalul ofertei, pe 27 martie, este de aşteptat ca preţul de pe bursă să se apropie de preţul la care investitorii vor estima că se va încheia oferta. Astfel, dacă vor fi subscrieri suficiente la preţuri mai mari, astfel încât oferta să se închidă la un preţ final de 17 lei, de exemplu, preţul de pe bursă ar putea să crească. Dacă în schimb subscrierile vor fi reduse, preţul de pe bursă ar putea să scadă către preţul minim cerut de stat.

Pentru prima dată, investitorii vor putea urmări evoluţia subscrierilor din oferta Transelectrica în timp real, deoarece Bursa de Valori Bucureşti publică pe pagina de internet proprie situaţia ordinelor de subscriere intro­duse în sistemul bursei, cu o întârziere de câteva minute. Asta îi per­mite oricărui investitor să estimeze care este preţul potenţial într-un anumit moment şi să-şi poziţioneze ordinul de subscriere astfel încât să-şi maximizeze şansele de a primi acţiuni la finalul ofertei.

Alocarea acţiunilor în oferta Transelectrica se va realiza pe baza preţurilor de subscriere, astfel că un preţ mai mare le asigură investitorilor şanse mai mari de a primi acţiuni. Preţul maxim la care investitorii pot subscrie este de 19,2 lei.

Având în vedere modalitatea de alocare, cel mai probabil majoritatea investitorilor vor aştepta ultimele zile pentru a subscrie, pentru a avea mai multe informaţii privind cererea reală de acţiuni şi pentru a se poziţiona cât mai bine.

O altă explicaţie este că investitorii instituţionali, care plasează ordine de cumpărare de milioane de euro, preferă să subscrie cât mai aproape de finalul ofertei pentru a nu ţine banii blocaţi mai mult decât este necesar, având în vedere că unii plătesc şi dobânzi pentru aceşti bani.

Astfel, bătălia pentru acţiunile Transelectrica se va da în ultimele două zile. Cei care subscriu până atunci vor putea să-şi modifice ordinele şi să crească preţul, pentru a fi siguri că prind acţiuni. Cei care au subscris însă nu vor putea să reducă preţul, deoarece intermediarii încearcă să maximizeze preţul final pe care-l va încasa statul.

Oferta are două tranşe: una dedicată investitorilor mari, care vor subscrie peste 500.000 de lei, care reprezintă 90% din totalul acţiunilor scoase la vânzare, şi una pentru micii investitori, cu sub­scrieri de până la 500.000 de lei. Pe tranşa micilor in­vestitori s-au înregistrat încă de ieri subscrieri la preţuri apro­piate de minim.

Cei implicaţi în ofertă susţin că există toate premisele ca aceasta să fie subscrisă în întregime

Reprezentanţii intermediarilor şi ai Bursei de Valori Bucureşti au declarat ieri că există toate condiţiile ca oferta Transelectrica să-şi atingă scopul, adică statul să vândă toate acţiunile.

"Transelectrica este o companie ro­mâ­nească puternică şi profitabilă şi acti­vea­ză într-un domeniu strategic al eco­nomiei naţionale - credem că aceste ele­mente împreună cu preţul com­pe­tit­iv vor asigura succesul ofertei", a declarat Dan Weiler, director executiv pe cor­po­rate finance & investment banking la BCR şi cel care a coordonat consorţiul de intermediere.

Una dintre princi­palele îngrijorări ale intermediarilor era că statul nu va fi suficient de flexibil în stabilirea preţului, însă plaja de preţ 14,9 lei - 19,2 lei, care oferă un discount de până la 12,5% faţă de preţul de închidere anterior lansării ofer­tei, răspunde aşteptărilor investi­torilor. "Statul a decis pe baza feed-backului primit în road-show-urile organizate în ultimele două săptămâni", a precizat Weiler.

Reprezentanţii Transelectrica şi cei ai BCR şi Intercapital Invest (membri în sindicatul de intermediere) au deschis ieri şedinţa de tranzacţionare de la bursă cu ocazia lansării ofertei Transelectrica (de la stânga la dreapta: Răzvan PaŞol, preşedintele Intercapital Invest, Octavian Lohan, directorul general al Transelectrica, Dan Weiler, directorul departamentului de corporate finance & investment banking al BCR, Cristina Loghin, şef compartiment piaţă de capital la Transelectrica, şi Marian Gheorghiţă, director financiar al Transelectrica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO