Companii

România rămâne pe locul 4 în UE la producţia de grâu în 2022 în pofida secetei, dar producţiile medii la hectar sunt la jumătate faţă de cele din Danemarca sau Germania

AGROBUSINESS

România rămâne pe locul 4 în UE la producţia de...

Autor: Florentina Niţu

04.12.2022, 13:48 533

Cel mai mare producător de grâu din UE este Franţa. Pe următoarele poziţii se află Germania şi Polonia, care în ultimii ani s-a distanţat de România, care în 2018 ocupa locul trei cu o producţie mai mare cu 500.000 de tone faţă de cea realizată de Polonia.

Cu recolta de 9,18 mi­lioane de tone de grâu în 2022, strânsă de pe 2,1 milioane de hectare, România s-a situat pe locul al patrulea în Uniunea Europeană în topul celor mai mari producători, arăta datele Eurostat, biroul european de statistică. Astfel, România şi-a menţinut poziţia de anul trecut, în pofida scăderii producţiei cu 12% din cauza secetei.

„2022 a fost un an total decalibrat. Seceta a afectat culturile de toamnă - grâu şi orz - şi a sancţionat drastic culturile de primavară. În decembrie 2021 potenţialul grâului românesc era cotat la maximum 7,8 milioane de tone, iar iarna săracă în precipitaţii a accentuat această stare precară. Precipitaţiile din aprilie, însă, au redus dezastrul ce se prefigura la grâu şi într-un final România a reuşit să calibreze recolta la 9 milioane de tone, în pofida unor prognoze extrem de pesimiste“, potrivit analistului pe piaţa cerealelor Cezar Gheorghe, fondator al companiei Romanian Agri Column.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO