Companii

Romanii cumpara de 5 ori mai putina gresie si faianta decat spaniolii, dar la fel de multa ca germanii

27.05.2010, 12:32 34

Consumul mediu anual de placi ceramice (gresie si faianta) pepiata locala se ridica in prezent la 1,2 mp pe cap de locuitor, decinci ori mai scazut decat in Spania, care consuma 5,2 mp percapita, si depatru ori mai redus decat Grecia, unde consumul mediueste de 4,7 mp per capita, potrivit unui studiu al companieiLasselsberger Romania, subsidiara locala a grupului austriacLasselsberger.

In acelasi timp, italienii cumpara in medie anual aproximativ 3 mpde gresie si faianta pe cap de locuitor, in timp ce in Poloniaconsumul este de 2,8 mp.
"Romania, cu un consum mediu anual de 1,2 mp placi ceramice pe capde locuitor, se situeaza in apropierea Germaniei, unde seachizitioneaza 1,35 mp de gresie si faianta anual per capita.Consumul scazut de placi ceramice de pe piata locala se justificaprin puterea scazuta de cumparare, prin lipsa infrastructurii si autilitatilor in mediul rural", a declarat Eduard Macarescu,directorul comercial al Cesarom.

Analiza Cesarom mai arata ca in ceea ce priveste achizitiile strictefectuate, romanii cumpara gresie si fainta in valoare medie de 750de lei, fapt ce se traduce printr-o cantitate totala de 30 mp la unpret mediu de 25 lei pe metrul patrat. Aceasta investitie are loc,potrivit estimarilor companiei o data la 20 de ani, interval detimp asemanator cu cel al majoritatii europenilor. "In Germania deobicei se folosesc placi ceramice simple de culoare alba iarschimbarea lor are loc, in medie, o data la 30 de ani. Consumulscazut de gresie si fainta al germanilor se justifica princonservatorismul acestora. In Italia oamenii obisnuiesc safoloseasca modele de placi ceramice mai sofisticate iar in medieschimbarea placilor se realizeaza cel putin o data la 20 ani", amai spus Macarescu.
Conform studiului, in momentul achizitiei, 65% dintre romaniopteaza pentru magazinele specializate si doar 35% se indreaptacatre magazinele de bricolaj existente pe piata din Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO