Companii

Sortilemn Gherla speră să ia 3 mil. euro de la UE pentru energie

21.06.2010, 23:35 200

Conducerea companiei Sortilemn din Gherla, unul dintre cei maiimportanţi furnizori locali ai grupului suedez IKEA, a anunţat căintenţionează să depună în această lună un proiect la OrganismulIntermediar pentru Energie (O.I.E) în vederea obţinerii de fonduristructurale pentru construcţia unei centrale de cogenerare pe bazăde biomasă.

Valoarea totală a proiectului este de circa 6 mil. euro.

"Momentan suntem în faza de încheiere a proiectului, urmând capână la finele acestei luni să-l depunem la O.I.E. Sperăm cajumătate din investiţie să o realizăm din fonduri europene, fiindcărestul banilor vor proveni din surse proprii. Dorim ca aceastăinvestiţie să poată fi demarată în acest an, în condiţiile în careobţinem fondurile structurale pentru care aplicăm", a declaratMichael Brandhuber, manager general al Sortilemn.

Potrivit oficialilor Sortilemn, centrala va funcţiona pe bază dedeşeuri lemnoase, investiţia urmând să se desfăşoare într-uninterval de aproximativ un an şi jumătate. Totodată, companiaclujeană şi-a planificat pentru 2010 investiţii de 0,5 mil. euro înmodernizarea fluxului tehnologic. Sortilemn estimează pentru acestan o cifră de afaceri de 25 mil. euro, după ce în 2009 companiaşi-a bugetat vânzări totale de 27 mil. euro.

Aproape întreaga producţie a Sortilemn era exportată anultrecut, compania clujeană fiind totodată unul dintre furnizoriitradiţionali ai firmei suedeze IKEA. În 2009 circa 70% din totalulproducţiei Sortilemn a fost contractată de furnizorul suedez IKEA,printre clienţii companiei din Gherla numărându-se şi firmeleStokke din Norvegia, Brio şi Elfa din Suedia. Produsele cu designIKEA fabricate de Sortilemn sunt comercializate pe pieţele dinSuedia, Germania, Belgia, Franţa, Spania, Marea Britanie, Austria,Rusia, Grecia, Turcia, Cipru, Arabia Saudită, Japonia, USA, Canada,Norvegia, Polonia.

Compania Sortilemn a fost înfiinţată în anul 1961, având caprincipal domeniu de activitate producerea de placaje, furnire, PALşi scaune. Firma s-a privatizat în luna noiembrie 1999, în prezentacţionarul majoritar fiind omul de afaceri Michael Brandhuber dinAustria cu o participaţie de 65%, restul de 35% din acţiuniaparţinând lui Ghişa Ludovic. În 2008 afacerile producătoruluiclujean au ajuns la 36 mil. euro, nivel similar cu cel înregistratîn anul 2007. Principalii producători locali de mobilă suntMobexpert, Elvila, Italsofa, Staer şi Alprom.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO