Companii

Subway ameninţă supremaţia McDonald`s pe piaţa restaurantelor de tip fast-food

Subway ameninţă supremaţia McDonald`s pe piaţa...

Autor: Cristina Roşca

13.04.2013, 11:08 1463

Compania americană de restaurante de tip fast-food Subway a adoptat o strategie agresivă de dezvoltare în România, încă de la început oficialii lanţului afirmând că vor să ajungă cel mai extins jucător de pe piaţa locală, unde liderul este lanţul McDonald’s, care are 64 de unităţi şi o istorie de 18 ani.

Intrat pe piaţă locală acum un an de zile cu un restaurant în zona Piaţa Victoriei din Capitală, lanţul Subway vrea să vrea să ajungă până la finalul lui 2015 la o reţea de 40 de unităţi.

Pe segmentul fast-food Subway se bate şi cu KFC (49 de restaurante), lupta dându-se acum doar între cei trei după ce francizatul Burger King a intrat în insolvenţă şi a închis toate unităţile din România.

 Subway vrea astfel să recupereze teren foarte repede în lupta cu ceilalţi doi jucători deoarece a intrat pe piaţa locală târziu, la o distanţă de peste un deceniu, perioadă în care atât McDonald`s cât şi KFC au avut timp să se extindă şi să îşi stabilizeze businessul în România.

Spre deosebire de celelalte lanţuri aduse în franciză, Subway vine cu un model de business diferit, fiecare restaurant Subway având în spate un francizat, neexistând un master-francizat pentru toată piaţa, precum în cazul concurenţilor de la KFC. Cei care doresc să deschidă un astfel de restaurant au nevoie de 7.500 de euro taxă de franciză, cel puţin 100.000 de euro investiţie în local şi un spaţiu de minimum 40-50 de metri pătraţi. Aceste condiţii se adaugă planului de business menit să îi convingă pe americani de viabilitatea restaurantului.

 Potrivit unuia dintre francizaţii care deţin localul din Piaţa Victoriei, restaurantul are 350-400 de clienţi zilnic, iar cifra de afaceri după primul an depăşeşte jumătate de milion de euro.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO