Companii

Tinu Sebesanu, Trend Hospitality: Avem 14 proiecte Ramada in diferite stadii de dezvoltare

Tinu Sebesanu, Trend Hospitality: Avem 14 proiecte Ramada in diferite stadii de dezvoltare

Tinu Sebesanu, CEO Trend Hospitality: "Primul hotel de acest tip (Windham patru stele superior si Windham Grand Collection, de cinci stele - n. red.) va fi cu siguranta deschis in Bucuresti si speram sa fie gata in trei ani. Spre deosebire de celelalte brand-uri, acestea trebuie dezvoltate de la zero, fiind foarte greu de refacut o cladire deja existenta."

25.07.2007, 14:48 597

"Hotelul a avut un grad de ocupare in primul semestru de circa 68%, aceasta valoare fiind puternic influentata de weekend-uri, cand hotelul este ocupat in medie 35%. In vara aceasta am avut cresteri si la sfarsit de saptamana, pana la circa 45%, ceea ce inseamna ca si partea de leisure incepe sa se dezvolte", a spus Sebesanu.
Cea mai mare parte a incasarilor hotelurilor de patru si cinci stele de pe piata din Capitala este reprezentata de turismul de business, in timp ce numarul clientilor care se cazeaza in Bucuresti in scop turistic este inca destul de redus.
Spre exemplu, circa 80% din clientii hotelului Howard Johnson Grand Plaza, din centrul Capitalei, sunt oamenii de afaceri.
"Peste 50% din cifra de afaceri a Howard Johnson este asigurata de clientii de business corporate si nu de cei individuali, prin contracte incheiate cu mai multe companii de pe piata", explica Sebesanu.
Hotelul Howard Johnson, clasificat la cinci stele, are o capacitate de cazare de 285 de camere, dispunand si de noua sali de conferinte, cea mai mare parte a afacerilor, circa 70%, provenind insa din camerele de hotel.
Compania a inregistrat in primul semestru afaceri cu circa 12% mai mari fata de aceeasi perioada a anului trecut, depasindu-si in acelasi timp rezultatele bugetate pe primul semestru cu 8%, potrivit lui Sebesanu. Afacerile Howard Johnson
s-au ridicat anul trecut la circa 13 milioane de euro, anul acesta urmand sa depaseasca 14 milioane de euro.
"Cererea de pe piata locala a inceput sa creasca, acest trend observandu-se mai intai la unitatile hoteliere de trei stele, iar acum se observa o crestere a cererii pe acest segment si la hotelurile de patru si cinci stele. Oamenii de afaceri din Romania au inceput sa rezerve camere si la hoteluri clasate cu mai multe stele, aceasta fiind si un indiciu al cresterii economiei", spune directorul executiv al Trend Hospitality.
Pe de alta parte, Sebesanu spune ca numarul de unitati hoteliere care poarta brand-ul Ramada va creste foarte mult in urmatorii ani. In momentul de fata, singurele unitati functionale sub brand Ramada sunt Ramada Majestic si Ramada Nord, in Bucuresti si Ramada Sibiu, o investitie a omului de afaceri Ilie Carabulea.
"In octombrie se va deschide un nou hotel Ramada pe locul fostului hotel Turist din Bucuresti, iar pana la sfarsitul anului viitor vom ajunge la sase hoteluri Ramada in Bucuresti si in tara. In momentul de fata avem in total 14 proiecte Ramada in diferite stadii in orase din tara. Printre orasele vizate se numara Timisoara, Cluj, Iasi, precum si Constanta", a spus Sebesanu.
Ramada Sibiu a fost dezvoltat de omul de afaceri sibian Ilie Carabulea, care si-a anuntat la sfarsitul lunii ianuarie intentia de a investi si in doua unitati hoteliere in Bucuresti, pe care ar dori sa le afilieze lantului Ramada. De asemenea, Carabulea a declarat ca proiectele sale vizeaza pe termen mediu si dezvoltarea unor proiecte in Timisoara si Cluj-Napoca, tot sub brand Ramada.
Target-ul Trend Hospitality este sa ajunga la 30 de hoteluri Ramada, Days, Days Inn si Super 8 in urmatorii opt ani, toate acestea fiind branduri ale lantului Wyndham. In momentul de fata hotelurile de trei stele Days si Days Inn, precum si motelurile Super 8 nu sunt prezente pe piata.
"Suntem in discutii si pentru dezvoltarea acestor brand-uri. Cel putin pe segmentul de moteluri piata e goala, astfel ca exista un potential de dezvoltare foarte mare", a spus Sebesanu. Totodata, Trend Hospitality va aduce in Romania si doua brand-uri de lux ale Wyndham, Windham patru stele superior si Windham Grand Collection, de cinci stele. Trend Hospitality este partener strategic de dezvoltare pentru brandurile Windham, pentru Romania, Bulgaria si Moldova.


Aduce Hard Rock
Tinu Sebesanu este si unicul actionar al companiei Midi Development, care detine master francize pentru restaurantul Hard Rock Cafe. Restaurantul se va deschide in aceasta toamna in Parcul Herastrau si se va intinde pe o suprafata de 2.000 de metri patrati si va avea o capacitate de circa 320 de locuri in interior si 180 de locuri pe terasa. Deschiderea Hard Rock Cafe a necesitat o investitie de aproximativ 2,4 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO