Companii

Tohani: una din 5 sticle, la export

02.06.2003, 00:00 52

Producatorul de vinuri Tohani SA estimeaza pentru acest an vanzari de peste 5,5 milioane de dolari, cu 15% mai mult fata de 2002.
Vasile Sava, director de vanzari al companiei, a declarat ca Tohani si-a propus cresterea exporturilor in ponderea totalului vanzarilor.
"Anul trecut, vanzarile rezultate din export au fost de aproximativ 600.000 de dolari, reprezentand intre 12-15% din total. Anul acesta vrem ca exporturile sa ajunga la 20% din total," a spus Sava. #leadend#
El a adaugat ca investitiile companiei vizeaza replantarea a 50 de ha de suprafata viticola.
"Ne-am propus acest lucru, dar investitia este destul de mare. Costurile se ridica la 10.000 euro/ha, intretinerea costa 1.500 euro/ha, iar vita produce abia dupa cinci ani," a spus el.
Compania mai are in plan o investitie de trei milioane de euro din fonduri Phare, pentru construirea unui combinat de vinuri.
Combinatul ar urma sa aiba o capacitate de procesare 10 milioane de litri.
Podgoria Tohani se intinde pe o suprafata de 1.300 ha, situata in zona Dealu Mare.
Compania produce cu precadere vinuri rosii, in proportie de 60% (Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Feteasca Neagra, Merlot) si albe, in proportie de 40% (Feteasca alba regala, Sauvignon Blanc, Rielsing italian, Tamaioasa Romaneasca, busuioaca de Bohotin).
Productia companiei este legata strans de piata externa, de aici si proportia mare de vinuri rosii.
Principalele piete externe sunt Germania, SUA, tarile nordince, Benelux, Cehia, Slovacia si Polonia.
Competitorii sai sunt Murfatlar, Jidvei, Bucium si Cotnari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO