Companii

Când toţi vorbesc de investiţii de miliarde de euro, susţinute din facturi, în producţia de energie şi în reţele, întrebarea cheie rămâne fără răspuns: cum creşte consumul? „Focusul trebuie să fie pe creştere. Dacă plăcinta va fi mai mare, avem bani de tranziţie“

Când toţi vorbesc de investiţii de miliarde de euro,...

Autor: Roxana Petrescu

24.05.2024, 11:00 1706

China a bifat anul trecut o creştere a consumului de energie de 7%, iar pentru anul acesta este estimat un plus de 10%, în timp ce la nivelul UE consumul de energie a înregistrat o scădere de peste 3% anul trecut, speranţa fiind să ajungă la un procent de creştere de 2% în perioada 2024-2026  Fără revitalizarea cererii, planurile enorme de investiţii în domeniul producerii de regenerabile şi în reţele rămân fără obiect şi se transformă în motive inutile de creştere a facturilor, dar şi în probleme pentru gestionarea sistemului ♦ Ce va inversa tendinţa? Părerile sunt împărţite, aşa a reieşit din cea de-a doua zi a Eurelectric Power Summit, unul dintre cele mai mari evenimente destinate sectorului energetic, ţinut la Atena.

Eurelectric este cea mai puternică organizaţie euro­peană dedicată sus­ţi­nerii intereselor in­dustriei energetice, care reuneşte mai bine de 3.500 de compa­nii din domeniului utilităţilor şi al producerii de energie.

„Mizăm pe o creştere a consumu­lui de energie de 10%. Am ajuns la costuri de 0,4 milioane de euro pe MW pentru eoliene şi la 0,3 milioane de euro pe MW pentru solare. Am investit 60 de miliarde de euro în reţele. Am ajuns la o capacitate de stocare a energiei de 35 GW“, a spus Liu Zehong, executive vice chairman, Global Energy Interconnection De­ve­lop­ment and Cooperation Organi­zation (GEIDCO), care anterior a ocupat funcţia de executive vice president al State Grid Corporation of China (SGCC). Declaraţiile făcute de Liu Zehong descriu un peisaj mult diferit faţă de ceea ce se întâmplă pe plan european, inclusiv România, unde cererea de energie nu pare a-şi găsi forţele pentru o revenire. În acest timp, se vorbeşte despre un necesar de investiţii de 67 de miliarde de euro în reţelele UE şi de planuri pentru mii şi mii de MW de producere de ener­gie pentru care în acest moment nu există un consumator.

Datele Inter­na­tional Energy Agency arată că pen­tru anii 2024-2026, cererea de energie la nivelul UE ar putea avea un ritm de creştere de circa 2%, infim pentru a susţine o dezvol­ta­re suportabilă, mai ales pentru consu­matori, a industriei. Ce va determina creşterea consumu­lui? Părerile sunt îm­părţite. „După valul de creştere a so­cial media şi cloud, suntem la al trei­lea val marcat de inteligenţa artificială care va duce la dezvoltarea centrelor de date, mari consumatoare de ener­gie. Am început când oamenii şi-au dat seama că îşi iubesc pisicile şi câinii şi au început să posteze. Vorbim acum de puteri de GW şi vorbim de o cerere care nici măcar nu exista în ultimele nouă luni. Se fac contracte pe termen lung pentru alimentarea acestor centre cu 80 de dolari pe MWh, peste preţul pieţei“, a declarat Arshad Mansoor, preşedinte şi CEO, EPRI (Electric Power Research Institute), o organiza­ţie de research pe teme energetice din SUA. Nu toţi sunt însă de părere că centrele de date vor putea rezolva dile­ma creşterii consumului de energie, mai ales pentru Europa.

„Am trecut prin prea multe bule ca să mai cred una. Cererea de date din cloud a fost mai degrabă liniară. De ce? Pentru că industria această inovează. Ideea că un creier artificial va înlocui creierul uman este la fel de verosimilă ca bula cu maşinile autonome. Cererea de energie care va veni din zona de încălzire, transport şi industria va face ca cererea din centrele de date să pară nesemnificativă“, a replicat Michael Liebreich, CEO, Liebreich Associates, expert în domeniul energetic.

Speranţa este că totuşi indiferent de ce va determina creşterea cererii, să există acel ceva.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Urmează ZF Bankers Summit'24