Companii

Traderii iau cu asalt piaţa internaţională a grâului în aşteptarea unei recolte bogate

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Gabriel Razi

16.06.2014, 12:50 653

Traderii Cargill şi Nidera au semnat contracte de export pentru 120.000 de tone de grâu românesc în Egipt dinainte ca grâul să fie strâns de pe câmp de fermierii locali, care aşteaptă o recoltă record istoric estimată între 7,6 şi 8,3 milioane de tone.

Grâul românesc a fost vândut în Egipt la preţuri de 258,75 do­lari/tonă şi 264,52 dolari/to­nă C&F (cost şi transport până în portul de destinaţie) cu livrare în a două jumă­ta­te a lunii iulie, iar Iorda­nia a cum­pă­rat la 290,5 dolari/tonă cu livrare în perioada 1-15 octombrie.

Spre comparaţie, preţul grâului în portul Constanţa în perioada 15 - 30 iulie 2013 a fost de 245 - 248 dolari/tonă. Pre­ţu­rile la ex­port sunt un reper şi pentru piaţa internă pen­tru că fermierii primesc, în general, co­taţii cu 10-15% mai mici decât cele obţi­nu­te de traderi pe pieţele de export.

Poziţiile luate de traderi în primele patru luni de livrare ale noului sezon comercial 2014/2015 sunt critice şi pentru că cel puţin 38% din exporturi au fost concentrate în acest interval în ultimele cinci sezoane comerciale.

Această strategie îi face pe traderi să achiziţioneze o bună parte din marfa disponibilă rapid, în primele săptămâni după recoltare, pentru ca aceasta să poată fi transportată, condiţionată şi ulterior livrată către destinaţiile finale.

Livrările masive la începutul fiecărui se­zon coincid cu poziţii similare luate de Rusia şi Ucraina, care exportă de şapte ori mai mult decât România. Competiţia dintre România şi cei doi giganţi ex-sovietici pune presiune pe preţurile oferite pe piaţa in­ter­nă, în condiţiile în care traderii construiesc cota­ţiile astfel încât să fie competitivi pe pieţe de deficit, precum cele din Africa sau Orientul Mijlociu.

Achizitorul de stat din Egipt a revenit în piaţa internaţională şi a cumpărat grâu românesc după o pauză de două luni de la ultimul contract acordat traderilor prezenţi pe piaţa locală. Autorităţile de la Cairo au plasat la sfârşitul săptămânii trecute o comandă de 180.000 de tone. Două treimi din marfă vor fi livrate prin portul Constan­ţa, iar restul va fi de provenienţă rusească.

Traderul Cargill va livra 60.000 de tone de grâu la 258,75 dolari/tonă (248 do­lari/tonă  fără transportul pe mare), iar chi­nezii de la Nidera şi-au asigurat un lot similar pentru 264,52 dolari/tonă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO