Companii

Transelectrica stă „rău de tot cu finanţarea“. Ce impact are acest lucru asupra eolienelor?

Autor: Roxana Petrescu

28.10.2010, 23:56 23

Transelectrica, transportatorul naţional de energie electrică,spune că la capitolul finanţări lucrurile nu stau bine deloc, încondiţiile în care firma trebuie să-şi asigure fonduri atât pentruextinderea reţelei, cât şi pentru modernizarea infrastructuriiexistente, unele echipamente având o vechime de peste 40 deani.

Însă în contextul în care Transelectrica joacă un rol cheie înceea ce priveşte integrarea proiectelor eoliene, lipsa de fonduricu care se confruntă compania poate duce la amânarea investiţiilorde acest tip.

Potrivit celor mai recente estimări din partea reprezentanţilorTranselectrica, investiţiile necesare în reţea doar pentrusegmentul eolian se ridică la peste 250 de milioane de euro.

"Din punctul de vedere al finanţării stăm rău de tot, nu numaiîn ceea ce priveşte realizarea de linii noi, dar şi a modernizării.Avem echipamente din 1964 care trebuie înlocuite. Actualelecondiţii de creditare sunt foarte diferite. Posibilităţile noastrede finanţare nu ne permit să acoperim decât într-o mică măsurănecesarul de investiţii", a declarat Dan Preoţescu, directorul dedezvoltare al reţelei electrice din companie.

Problema recunoscută de Transelectrica a fost indicată şi dealte surse din piaţa energiei care au precizat că avântul în ceeace priveşte dezvoltarea parcurilor eoliene va fi blocat tocmai destarea dificilă în care se află capacitatea Transelectrica de aatrage fonduri pentru investiţii.

Deşi firma activează ca un monopol pe piaţă, în primul semestrual anului a raportat pierderi de 58 de milioane de lei, faţă de uncâştig de 9 milioane de lei înregistrat în perioada similară aanului trecut. Principalul factor care a dus la aceste pierderi aufost chiar împrumuturile mari pe care compania le are în valută.Acestea au dus la pierderi financiare mari la reevaluare pe fonduldeprecierii abrupte a leului faţă de euro.

În acest moment, din punctul de vedere tehnic, Transelectricapoate integra în reţea aproximativ 3.000 MW în proiecte eoliene,dar realizarea acestor proiecte ar putea fi amânată tocmai dincauza problemelor financiare pe care le are transportatorul deelectricitate.

"Vom face aceste conexiuni la reţea a parcurilor eoliene, dar peo perioadă mai lungă. Deci, dacă parcurile eoliene se vor face,unele fie se vor amâna, fie li se vor pune restricţii defuncţionare", a mai spus Preoţescu. Tot în acest contextreprezentantul Transelectrica a mai precizat că este necesară olimitare a investiţiilor în parcuri eoliene, deşi acesta estesingurul domeniu care acum atrage sume semnificative îninvestiţii.

"Pe de o parte ne dorim limitarea cantităţilor de energieregenerabilă care vin în sistem. Pe de altă parte suntem în crizăşi avem nevoie de investiţii. Sunt sume care pornesc de la 5miliarde de euro şi care pot ajunge până la 10 miliarde de euro. Nuştiu alte domenii care au capacitatea de a atrage aceste investiţiiîntr-o perioadă de criză. Dar trebuie să găsim un cadru echilibrat.Acesta este punctul nostru slab", a mai spus Preoţescu. În ciudaacestor restricţii, investiţiile eoliene continuă să-i atragă peinvestitori astfel că şi companiile energetice de stat fac paşi înacest domeniu.

Astfel, după ce Electrica a anunţat o serie de planuri în acestdomeniu, Hidroelectrica spune la rândul său că începe testareapieţei prin montarea câtorva turbine.

După o perioadă mai lungă de tatonare, reprezentanţii celui maimare producător de energie din România spun că în 2011 ar puteaavea prima turbină eoliană instalată pe o hidrocentrală.

"Nu este vorba de proiecte mari. Ne gândim la şase turbine carear putea fi instalate pe hidrocentralele pe care le avem pe Siret.Prima ar putea fi montată chiar anul viitor. Avantajul nostru estecă avem deja reţeaua, iar condiţiile de mediu ne ajută", a spusDragoş Zachia, directorul de exploatare al Hidroelectrica. Potrivitacestuia, capacităţile celor 6 turbine ar fi de circa 2 MW, ceea cear presupune o investitţie totală de peste 20 de milioane de euro.Potrivit Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană, investiţiaîntr-un MW într-un parc eolian este de circa 1,8 milioane deeuro.

Conform reprezentanţilor Asociaţiei, până la sfârşitul acestuian ar putea fi montate parcuri eoliene cu o capacitate de 650 MW,pentru ca în 2011 acest nivel să se dubleze.

"Estimăm ca la sfârşitul anului 2011 să fie montaţi în parcurieoliene circa 1.300 MW", a declarat Dana Duică, directorul executival Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană.

Un gigant de export

Reprezentanţii Hidroenergetica, unul dintre cei doi giganţienergetici prin care statul încearcă să reorganizeze sistemulnaţional de producţie, spun că există toate şansele ca până lasfârşitul acestui an procesul de reorganizare al sistemului săprimească avizul favorabil din partea Consiliului Concurenţei. Înceea ce priveşte rolul pe care cele două companii, Electra şiHidroenergetica, îl pot juca pe piaţa regională, cel mai probabilacesta va consta într-o primă fază în exportul de energieelectrică.

"Într-o primă etapă vom aborda exportul de energie plus piaţa deservicii de sistem regională. Abia apoi cred că vom putea vorbidespre o extindere prin achiziţii", a declarat Dragoş Zachia,directorul de exploatare al Hidroelectrica, firmă care va fidivizată şi inclusă atât în Hidroenergetica, dar şi în Electra.

Zachia a mai precizat că producătorii de energie ieftină, cumsunt Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, vor susţine cel maiprobabil procesul de modernizare a unităţilor termo.

"Nu putem lăsa ca aceste capacităţi de producţie să dispară", amai precizat Zachia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO