Companii

Tutunul romanesc ramane sa fie fumat la tribunal

21.06.2000, 00:00 25



Privatizarea Societatii Nationale Tutunul Romanesc (SNTR) ar putea fi reluata in aceasta vara daca instantele juridice romanesti vor admite cererea Leaf Tobacco A. Michailidis (LTAM) de anulare a contractului de vanzare-cumparare intre InterAgro si SNTR.

La sfarsitul saptamanii trecute, Curtea de Apel Bucuresti (CAB) a suspendat procesul-verbal de desemnare a firmei InterAgro drept cOstigatoare a licitatiei de vOnzare a SNTR, urmand sa se pronunte vineri si asupra cererii de anulare a contractului de vOnzare-cumparare.

"Cererea a fost inaintata pentru ca noi consideram ca a existat o incalcare a legii in procesul de privatizare a SNTR", a declarat pentru Ziarul Financiar Antonelidis Spiridon, reprezentantul LTAM. "Daca va fi pronuntata o decizie irevocabila privind anularea contractului, probabil ca procesul de privatizare al SNTR va fi reluat", a mai spus el, adaugand ca noua oferta a LTAM va fi stabilita la momentul respectiv.

In acest caz, statul roman trebuie sa returneze prima transa de 10 mil. de dolari achitata de InterAgro in schimbul pachetului de actiuni la SNTR.

"Cel care pierde in acest proces este statul roman, care se vede in imposibilitatea de a incasa banii pentru SNTR", a explicat un jurist care a dorit sa-si pastreze anonimatul. Practic in acest moment s-ar putea bloca plata restului de bani precum si a angajamentului de realizare a investitiilor asumate de InterAgro.

Interagro va putea pretinde ca nu poate plati in termenul legal sumele datorate statului roman, pana la solutionarea procesului pe rol, astfel incat termenul de 90 de zile stabilit in contract pentru plata restului de 30 de mil. de dolari poate fi depasit.

"Potrivit dispozitiilor legale nu credem ca ar exista un temei legal pentru suspendarea privatizarii, astfel incat putem aprecia ca sunt mari sanse ca procesul sa se finalizeze in urmatoarele doua luni printr-o sentinta defavorabila LTAM", mai sustin juristii citati mai sus.

Compania Leaf Tobacco A Michailidis a contestat la Curtea de Apel rezultatul licitatiei de privatizare a Societatii Nationale Tutunul RomOnesc, reclamOnd ca in timpul negocierilor nu a primit certificatul fiscal, grila de punctaj care a stat la baza deciziei finale a comisiei de privatizare si nici procesele verbale ale intOlnirilor pentru negocieri.

Ministrul Agriculturii si Alimentatiei, Ioan Avram Muresan declara, la 10 mai, la anuntarea cOstigatorului licitatiei, ca InterAgro a oferit cel mai bun pret, cele mai bune garantii pentru investitii si cele mai bune asigurari pentru continuarea activitatii societatii, cu o valoare a tranzactiei de 130 de milioane de dolari, din care 40 de milioane de dolari pretul platit pentru actiunile companiei.

SNTR detine o cota de piata de 42%-43% din piata interna, care se cifreaza la circa 40.000 tone de tigarete. Societatea a vOndut, in 1999, 17.000 tone de tigarete reprezentOnd 25% din valoarea totala a tigarilor vOndute pe piata. Societatea are o capacitate de productie de aproape 60.000 tone de tigarete pe an, cu 50% mai mult decOt necesarul de consum al pietei.

SNTR a inregistrat, in 1999, un profit net de aproximativ 200 miliarde de lei, la o cifra de afaceri de circa 3.300 miliarde de lei.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO